Olulised vähiproovid aegusid

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paljudel seni jämesoolevähi sõeluuringus osalenud patsientidel tuleb posti panna uued roojaproovid.
Paljudel seni jämesoolevähi sõeluuringus osalenud patsientidel tuleb posti panna uued roojaproovid. Foto: Jenny Norquist/picture alliance/moodboard/Scanpix

Postiteenus, mille haigekassa valis jämesoolevähi sõeluuringu käigus antud proovide saatmiseks, osutus selle jaoks liiga aeglaseks. Patsientide pahameele sihtmärgiks sattunud perearstid nõuavad haigekassalt selgitust.

Eesti Perearstide Seltsi esimehe Diana Ingeraineni teatel aegus 42 protsenti jämesoolevähi sõeluuringu käigus võetud esimestest proovidest. Patsientidel, kelle proovid aegusid, tuleb anda uued proovid ja kauem vastust oodata. See seab Ingeraineni sõnul ohtu kogu skriininguuringu, tekitades patsientides pahameelt ja usaldamatust perearstide suhtes.

Kui kõik läheks plaanipäraselt, oleks jämesoolevähi sõeluuring lihtne vahend tervisekontrolliks, mis võiks nii perearstide kui ka haigekassa esindajate sõnul päästa paljude sellesse vähiliiki haigestunud inimeste elu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles