USAs sai süüdistuse Saksa päritolu sarisüütaja

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Harry Burkhart
Harry Burkhart Foto: SCANPIX

Viis aastat tagasi jõulude ja uusaasta vahetusel taba Los Angelest öisel ajal sarisüütamiste laine, mis tekitas vähemalt kolme miljoni dollari suuruse kahju.

Politseiuurimise kohaselt said tuletõrjujad väljakutse 50 põlengupaika, edastab latimes.com.

Nüüd astus Los Angeleses kohtu ette Saksa kodakondsusega 29-aastane Harry Burkhart, keda süüdistatakse 47 põlengu tekitamises ja kahel korral süütamist võimaldava objekti omamises.

Prokuröride sõnul süütas Burkhart Los Angeleses mitmeid autosid, garaaže ja maju, terroriseerides sellega elanikke ja rikkudes pühademeeleolu.

Kohtus ei näidanud mees emotsioone kui saksa keele tõlk talle süüdistuse tõlkis.

Sakslane pani süütamised enamjaolt toime Los Angelese Hollywoodi piirkonnas, kuid ka natuke kaugemal, Westside`is ja San Fernardo orus.

Kohtunik Sean Carney teatel maksis Burkhart süütamistega kätte selle eest, et USA võimud pidasid kinni ta ema, keda süüdistati Saksamaal kuriteos.

Sakslase advokaadi Steve Schoenfieldi sõnul ei ole piisavalt tõendusmaterjali, et Burkharti saaks seostada kõigi süütamistega, milles teda süüdistatakse. Ta lisas, et teõndite kohaselt saab Burkharti siduda vaid kuue, võib-olla ka seitsme süütamisega, kuid mitte rohkematega.

Kohtu otsuse kohaselt on Burkhart süüdi 25 korral kinnisvara süütamises, 18 korral elumaja süütamises, kahel juhtumil põlengut tekitava seadme omamises, süütamiskatses ja majakarkassi süütamises.

Burkhartile tehakse psühholoogiline analüüs tema üle peetava kohtu teises faasis.

Burkharti advokaadi teatel rõhub ta kohtus sellele, et ta klient ei olnud tegude toimepanemise ajal täie mõistuse juures ja selleks tuleb kohtusse tunnistajaks psühhiaater, kes seda kinnitab.

Prokuröride arvates oli mees tegusid toime pannes mõistuse juures ja teadis täpselt, mida teeb, kuna tegemist oli kättemaksuga. 

Burkharti võib süütamiste eest oodata ees kuni 89 aasta pikkune vanglakaristus.

Los Angelese politsei hakkas saama põlengute kohta infot 2011. aasta jõulude paiku ja aastavahtusel need jätkusid, korrakaistjatel opli raskusi sarisüütaja jälile jõudmisega.

Los Angelese elanikud hakkasid sotsiaalmeedias andma teada, kus põlengud toimusid ja oli ka neid, kes olid öisel ajal valves uurimaks, kes on süütamiste taga.  

Tšetšeenias sündinud Saksa kodakondsusega Burkhart tabati 2. jaanuaril 2012. Politseinik märkas Los Angelese Sunset Stripil kahtlust äratanud autot ja läks uurima, kes selles on. Ta leidis eest kahtlusaluse mehe, kelle arreteeris.

Enne Los Angelese süütamisi oli mees süüdanud Saksamaal, Frankfurtist põhja jäävas Schwalm-Ederis oma kodumaja. Burkhart põgenes Saksamaalt koos oma ema Dorotheega, keda süüdistati seal pettuses, esmalt suundusid nad Kanadasse, kust läksid edasi USAsse. Sakslanna peeti kinni Los Angeleses ja anti üle Saksa võimudele. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles