Saarlased hädas ülbete rottidega

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kodurott.
Kodurott. Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Lemmikloomapidajate hooletuse tõttu on Saaremaal välja ilmunud laborirottide ja metsikute rottide ristandid, kes käituvad iseäranis kartmatult inimeste suhtes.


Orissaares Kalma külas elav Ingrid Holm kohtus enda üllatuseks tänavu suvel hallivalgekirjude rottidega, kes näitasid üles erilist kartmatust ning asusid inimeste juuresolekust välja tegemata isukalt kana toiduküna tühjendama, kirjutas Oma Saar.

Natuke hiljem leidis pererahvas veritseva peaga kuke ning paari päeva pärast suisa tapetuna, ning loomulikult arvati, et ka selle taga on nahaalsed kirjud rotid. Lõksudega püüti viisteist rotti kinni, kellest 11 olid hallivalgekirjud.

Kui üks selline rott kord lauavirna vahele peitu ronis, ei julgenud kohale toodud kass rotiga midagi peale hakata. «Tal oli kõhualune ja vasak reis üleni lumivalge,» kirjeldas Ingrid.

Sarnaste ülbete kirjude rottidega oli kohtunud ka kilomeetri kaugusel elav naabertalu perenaine. Nood sõid sigade toitu ning ei lasknud sigu ligigi, hammustades neid kärsast. «Tavalised rotid nii ülbed ei ole,» arvas Ingrid.

Ingrid on arvamusel, et kõnealused rotid võisid tulla pooleteist kilomeetri kauguselt naaberkülast, kus viie-kuue aasta eest toodi ühe pere lastele laborirotid. Lapsed mängisid rottidega toas, kuhu hakati uut põrandat tegema, ning rottidel õnnestus lipsata poolelioleva põranda alla ja jääda sinna elama.

Pererahvas arvab, et inimkartmatud laborirotid segunesid metsikute rottidega, mille tagajärjel tekkisidki kartmatud metsikud rotid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles