Sixtuse kabeli laes on viiteid naiste anatoomiale ja seksuaalsusele?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sixtuse kabeli laemaaling
Sixtuse kabeli laemaaling Foto: Wikipedia.org

Portugali Porto Allegre ülikooli teadlaste juhtimisel läbi viidud uuringu kohaselt maalis kunstnik Michelangelo Vatikani kuulsa Sixtuse kabeli lakke viiteid naiste anatoomiale ja seksuaalsusele.

Deivis de Campose juhitud meeskond analüüsis kabeli keskset freskot kui ka osa «Eva loomine» ja nad leidsid, et kunstnikul olid head teadmised naiste anatoomiast ja ta võis need saada surnukehasid lahates, edastab The Telegraph.

Teadlaste sõnul ei saanud Michelangelo objekte kujutada nii nagu need olid, vaid ta tegi seda varjatult ja sümbolitena.

Meeskonna teatel kasutatakse kunstis naiste anatoomia sümbolina tipuga allapoole suunatud kolmnurka, mehi aga ülespoole tipuga kolmnurgana. Samas tänapäeva WCde ustel on need märgid vastupidised.

«Michelangelo on kujutanud Sixtuse kabeli keskses laemaalingus mitmeid viiteid naistele ja seksuaalsusele. On olemas ka paganlikud naissümbolid,» selgitasid uurijad.

Sixtuse kabeli laes on näha ka pulli või jäära pead, tegelikult olevad need aga viited naiste seesmistele reproduktiivorganitele, emakale, munasarjadele ja munajuhadele. 

Oletatakse, et Michelangelo tegi kabeli lakke meelega viiteid naiste anatoomiale, kuna tema silmis olid naised müstilised ja pühad, kuna nad suudavad lapsi ilmale tuua.

Iidsetes kultuurides kummardati emajumalusi ja naisi, toimusid viljakusriitused. Need olevat huvi pakkunud ka Michelangelole ja just selle tõttu tahtis ta neid maalidel kujutada.

«Katoliku kirik surus naisi alla ja halvustas naiste intuitsiooni, pidades seda saatanlikuks. Michelangelo ei oleks saanud kunagi luba kujutada Sixtuse kabeli maalingutel naiste anatoomiale viitavat, kuid ta tegi siiski seda salaja,» teatasid teadlased.

Sixtuse kabeli maalimise ajaks oli katoliku kirik keelanud inimkehade lahkamise, kuna inimkeha peeti jumalikuks müsteeriumiks. Samas on teada, et Michelangelo eiras seda keeldu ja lahkas salaja laipu, ka naiste omasid.

«Michelangelo töötas ajal, mil kirik keelas teatud teemade kujutamise ning kunstnikud pidid leidma viisi, kuidas seda peidetult teha. Koodid, peitepildid, sümbolid ja varjatud vihjed aitasid nägemusi edasi anda. Vaid vähesed olid nende sümbolitega kursis ja suutsid neid tõlgendada,» selgitasid uuringu autorid.

Michelangelo naeruvääristas salaja seda, mida ühiskonnas maha suruti, taunimisväärseks ja tabuks peeti.

Michelangelol valmis Sixtuse kabeli laemaal ajavahemikul 150 – 1512 ja seda peetakse kõrgrenessanis üheks paremaks teoseks. Maalil on kujutatud stseene Esimesest Mooses raamatust, millest tuntuim on Adama loomine. Kõige tuntumaks ja repordutseeritumaks on fresko, millel on näha Adama ja jumala sõrmi peaaegu kokku puutumas. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles