Mükoloogid: jätke haruldased seened puutumata

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nabatorik Karksi vallas, mis on selle ebatavalise seene uus leiukoht.
Nabatorik Karksi vallas, mis on selle ebatavalise seene uus leiukoht. Foto: Rita Bergmann

Hiljuti Ida-Virumaalt leitud haruldane nabatorik osutus eriti efektseks leiuks, kuid mükoloogid panevad inimestele südamele, et seenelised haruldaste seente korjamist nende säilimise eesmärgil pigem väldiks.

Rattasõidul juhuslikult haruldase seene peale sattunud Avar Pentel saatis pildid leiust kahele mükoloogile, kirjutab Põhjarannik. Mõlemad kinnitasid, et tegemist on nabatorikuga, mis on kantud ohustatud liikide punasesse nimekirja.

«Minust jäid nad sinna, sest tegemist on Eestis ohustatud liigiga. Võtsin vaid ühe seenejupi Tartusse saatmiseks. Kuigi nende allikate põhjal, mis ma lugesin, oleks ma julgenud nabatorikut süüa. Aga ma pole seeneekspert ega taha ka kellegi teise kõhuvalu eest vastutada,» kirjeldas seenehuviline Pentel.

Tartu ülikooli loodusmuuseumi direktori ning mükoloogi Urmas Kõljala sõnul on nabatoriku leiukohti Eestis vaid kümmekond. «Alates 2000. aastast on leiukohti juurde tulnud,» sõnas ta, lisades, et nabatorik on jäänud ka uutes leiukohtades püsima.

Kuigi punases nimekirjas olevaid seeni tohib korjata, Kõljalg seda ei soovita. «Ega see head tee, eriti kui ära korjatakse noored, mis pole jõudnud eoseid piisavalt levitada,» ütles ta.

Mükoloog Indrek Sell pole nii ilusat nabatoriku viljakeha näinud, kui seda oli Penteli leidudel. «Väga efektne. Sellisena püsib nabatorik vaid mõned päevad. Tugev vihmasadu muudab ta üldse känkraks, nii et Avar sattus väga õigel ajal seentele peale.»

Mükoloogid näeksid heameelega, et seenelised jätaksid nabatorikud puutumata. «Kuna tegemist on ikkagi nii haruldase seeneliigiga, ei taha, et see piltlikult öeldes ära söödaks,» lisas Kõljalg.

Loe pikemalt Põhjarannikust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles