Järgmisel nädalal saab doonoriks olla

Annika Poldre
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Doonoritelk Martensi väljakul. Foto on illustreeriv.
Doonoritelk Martensi väljakul. Foto on illustreeriv. Foto: ANTS LIIGUS/PRNPM/EMF

Järgmisel nädalal saab Pärnus doonoritelgis taas verd loovutada. Teisipäeval ja kolmapäeval pannakse Martensi väljakule üles doonoritelgid. Pärnu haigla verekeskus ootab heatahtlikke inimesi verd andma. Oodatud on kõikide veregruppide esindajad.

Doonoriks sobib hea tervisega inimene, kel vanust 18–65 eluaastat. Vere loovutamiseks tuleb aega varuda umbes 30 minutit, sellest vereloovutus võtab kuus kuni kaheksa minutit. Ülejäänud aeg kulub registreerimisele, küsimustiku täitmisele ja väikesele puhkusele pärast vere andmist.

Verd ei sobi loovutama inimesed, kellel on olnud kollatõbi ehk C- või B-hepatiit. Tätoveeringuga inimesel peab olema tätoveerimisest möödas vähemalt neli kuud, sama kehtib kehasse tehtud aukude puhul. Puugihammustusest peab möödas olema vähemalt kaks kuud. Hemoglobiininäit ei tohi olla madal. Doonor peaks olema puhanud ja söönud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles