Pildid ja video: üks aasta Alan Kurdi surnukeha leidmisest

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Üks aasta tagasi, 2. septembril leidis Türgi politsei Bodrumi rannalt väikese Süüriast pärit Alan Kurdi surnukeha, sellest poisist sai nii hukkunud põgeniklaste kui kogu põgenikekriisi sümbol.

The Independent kirjutab, et kolmeaastane Alan Kurdi oli koos vanemate ja vanema vennaga paadis, millega põgenikuid üritasid jõuda Türgist Bodrumist Kreekasse Kosi saarele. Öisel ajal tugeva lainetusega merele läinud perest jäi ellu ainult isa Abdullah Kurdi, kes nüüd andis intervjuu öeldes, et Süüria ja Euroopa riikide juhid ei ole oma lubadusi täitnud ning hoiatas oma kaasmaalasi ohtliku merereisi eest.

Lisaks kuulsaks saanud Alanile hukkus 36-aastane ema Rehana ja vanem vend, viieaastane Galip.

Maailma meedias levisid hukkunud poisist fotod, millel teda on näha Bodrumi rannal veepiiril lamamas, juures küsimus, et miks see laps pidi hukkuma.

41-aastane Abdullah Kurdi, kes praegu elab Iraagi kurdialal Erbilis kritiseeris, et poliitikud ei ole suutnud põgenike aitamiseks palju ära teha.

«Pärast minu pere surma lubasid paljud, et enam ei pea põgenikud oma elu merel ohtu seadma ja sellisel viisil põgenema, kuid midagi ei ole muutunud. Üks aasta on möödas ja inimesi hukub ikka merel,» teatas Kurdi.

Pärast Alan Kurdi surma lubas tollane Briti peaminister David Cameron, et Ühendkuningriik võtab aastani 2020 igal aastal vastu 4000 põgenikku. Juba siis arvasid mitmed inimõigusorganisatsioonid, et see oli vaid poliitiku suurejooneline lubadus.

ÜRO andmetel on Süürias viis aastat kestnud kodusõjas hukkunud üle 400 000 inimese ja üle nelja miljoni süürlase on kas siseriiklikud põgenikud või põgenenud välisriikidesse.

Lisaks raskendab olukorda Süürias ja Iraagis alasid vallutanud äärmusrühmitus Islamiriik.

2015. aastal saabus oma elu ohtu seades Euroopasse üle ühe miljoni põgeniku, kellest enamik suundus Saksamaale ja Rootsi.

Abdullah Kurdi ja ta pere eesmärgiks oli jõuda Kanadasse, kus elab mehe õde Tima Kurdi, kuid Kanada võimud ei andnud neile sissesõiduviisat.

Pärast naise ja kahe poja surma loobus Abdullah Kurdi Euroopasse minemisest, ta mattis lähedased Süüriasse Kobanesse, kust hiljem läks Iraaki Erbili. Mees loodab, et ta saab minna tagasi Süüriasse ja hoiatada oma näidet tuues, et teekond Euroopasse võib röövida kallid inimesed.

Pärast pere surma hakati Abdullah Kurdit kahtlustama, et ta tegeles inimsmugeldamisega, kuid selle kohta ei leitud tõendeid ja süüdistustest loobuti.

Põgenikekriis kestab, kuid raskuskese on kandunud Türgist ja Kreekast Liibüasse ja Itaaliasse. Igal nädalal korjavad Itaalia rannavalve ja Euroopa piirivalveagentuuri Frontex päästelaevad pardale tuhandeid Vahemerel hätta sattunud migrante.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles