Olümpiamedalite elu pärast olümpiat (2)

Siim Kaasik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Yarelys Barrios
Yarelys Barrios Foto: David J. Phillip/AP

Ajalugu on näidanud, et olümpiamängudel võidetud medalid elavad tihtipeale täiesti oma elu. Mõni medal vahetab omanikku oksjoni kaudu, mõni medal tagastatakse Rahvusvahelisele Olümpiakomiteele (ROK) mängureeglite rikkumise tõttu. Möödunud nädalal leidis aset aga kurioosne juhtum: Pekingis olümpiahõbeda võitnud kettaheitja Yarelys Barrios jäi dopinguproovide järeltestimises vahele ning peaks medali ROKile tagastama. Kurioosseks teeb juhtumi asjaolu, et seesama Pekingi olümpiamedal müüdi juunis internetioksjonil maha.

Medali eest maksti eBay veebioksjoni keskkonnas 10 500 eurot, mis on olümpiamedalite turul suhteliselt keskmine hind. Kui tava järgi peaks selle medali endale saama Pekingis pronksi võitnud ukrainlanna Olena Antonova, siis tõenäoliselt ta seda ei näe. Kuigi eetiliselt lähtudes peaksid valemängurid dopinguga võidetud olümpiamedali ROKile tagastama, siis ei ole olemas seadust, mis kohustaks neid seda tegema.

«Olümpiamedalite tagastamine sõltub suuresti sportlaste spordimehelikkusest, sest ei ROKil ega kohalikel olümpiakomiteedel ole seaduslikku õigust medaleid tagasi nõuda,» sõnas kaheksa aastat tagasi ROKi pressiesindaja Emmanuelle Moreau.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles