Iisraeli armee tulistas hoiatuseks Süüria armee positsioone

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iisraeli Merkava tank Süüria piiri lähedal.
Iisraeli Merkava tank Süüria piiri lähedal. Foto: JALAA MAREY/AFP

Iisraeli sõjavägi teatas, et avas pühapäeval hoiatuseks vastutule Süüria armee positsioonide pihta, kui mürsud tabasid Golani kõrgendikke.

Juudiriigi armee hinnangul oli siiski kõige tõenäoliselt tegemist juhuslike mürskudega Süürias käimasolevast kodusõjast ja Iisraeli territooriumi ei tulistatud tahtlikult.

Keegi vahejuhtumis vigastada ei saanud.

Iisraeli armee hoiatas siiski, et peab Süüria valitsust vastutavaks "selge Iisraeli suveräänsuse rikkumise pärast".

"Süüria valitsus kannab selliste rikkumiste eest täit vastutust," kirjutas armee eestkõneleja Peter Lerner suhtlusvõrgustiku Twitter vahendusel.

Iisrael on ka varem rünnanud lennukitega Süürias miinipildujapositsioone, millest tulistatud miinid on tabanud Golani kõrgendikke.

Pingeid piirkonnas on veelgi kruvinud sõjajõudude suurenemine, sest Iisrael on muu hulgas Liibanoni piirile koondanud märkimisväärsed väed peamiselt islamiliikumise Hizbollah võitlejaid silmas pidades.

Iisrael hõivas Süürialt Golani kõrgendikel 1200 ruutkilomeetri suuruse ala 1967. aasta Kuuepäevases sõjas. Iisrael kuulutas need oma valdusteks 1981. aastal, kuid rahvusvaheline kogukond seda ei tunnusta. ÜRO julgeolekunõukogu tunnistas sama aasta 17. detsembri otsusega anneksiooni kehtetuks.

ÜRO rahuvalvajad patrullivad piirkonnas 1974. aastast alates.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles