Gaboni valimisjärgses vägivallas on tapetud seitse inimest

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Protestijad avaldamas tänaval lamades meelt president Ali Bongo tagasivalimise vastu.
Protestijad avaldamas tänaval lamades meelt president Ali Bongo tagasivalimise vastu. Foto: ANNE-CHRISTINE POUJOULAT/AFP

Gaboni valimiste järel puhkenud rahutused olid uudisteagentuuri AFP andmetel pühapäevaks nõudnud kokku seitse inimelu - tapetud on kuus tsiviilisikut ja politseiametnik.

Politseinikku pähe tulistanud ründajad peeti kinni, kui nad üritasid üle piiri Ekvatoriaal-Guineasse põgeneda.

Viimastel päevadel on Gaboni pealinnas Libreville'is rahutustega seoses kinni peetud enam kui 800 inimest ja seda ametlike andmete kohaselt. Inimõigusaktivistid hindavad vangistatute arvu rohkem kui tuhandele.

Liiguvad kuuldused ka palju suuremast ohvrite arvust muu hulgas riigi majanduspealinnas Port-Gentilis, kuid internetiühenduse puudumine pärsib märkimisväärselt info levikut.

Pealinn on olnud internetiühenduseta alates kolmapäevast.

Vägivald puhkes Gabonis kolmapäeval pärast presidendivalimiste tulemuste avalikustamist, mille järgi jätkab teist ametiaega presidendina Ali Bongo.

Prantsuse president François Hollande mõistis möödunud nädalal vägivalla ja rüüstamise hukka ja kutsus pooli maha rahunema. Gabonis viibib umbes 450 Prantsuse sõdurit ja riigis elab 10 000 Prantsuse kodanikku.

Euroopa Liidu välispoliitika juht Federica Mogherini ärgitas samuti kõiki Gaboni erakondi vägivallast lahti ütlema.

Libreville'is süütasid Bongo valimisvõidu peale vihased meeleavaldajad kolmapäeval õhtul parlamendihoone ja selle järel ründasid julgeolekujõud opositsiooni peakorterit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles