Viga Taani õpikus: Soomest ja Põhja-Norrast on saanud Nõukogude Liidu osa (2)

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Külma sõja ajastu sõjalisi liite kujutav kaart
Külma sõja ajastu sõjalisi liite kujutav kaart Foto: Wikipedia.org

Taani uudistes kajastatakse laialdaselt sealses ajalooõpikus tehtud viga, milles külma sõja teemat käsitleval kaardil on Soomet kujutatud Nõukogude Liidu osana.

Ilta-Sanomate andmetel on lisaks sellele veale 1960. aasta Euroopat kujutaval kaardil veel mitu viga, näiteks ka Põhja-Norra on osa Nõukogude Liidust, Saksamaa kõige põhjapoolsem osa Schleswig-Holstein on osa Ida-Saksamaast, Kreeka kuulub idablokki hoolimata sellest, et 1949. aasta kodusõjas said kommunistid lüüa ning Kreeka naabruses ei ole Jugoslaavia, vaid Balkani föderatsioon.

Facebookis on vigase kaardi kohta mitu märkust. Taanis ajalooõpiku välja andnud kirjastus reageeris neile teatega, et riikide värvides on vigu, eelkõige käib see Türgi ja Kreeka kohta.

Õpiku vastutav väljaandja Stefan Dybdal Emkjær tunnistas, et sisse lipsas vigu, raamat võetakse müügilt ja veel müümata eksemplaridesse lisatakse lisaleht, mille kaart on õige.

«Mõistame, et see kaart on skandaalne ja ei vasta tollastele Euroopa riikide piiridele. Tegemist oli värviveaga, mida on võimalik parandada,» teatas Emkjær.

Väljaandja selgitas, et nende eesmärgiks oli näidata kommunistlikke riike punastes toonides ja teisi riike sinistes toonides, et külma sõja aegne riikide jagunemine oleks selgelt näha.

Ajalooõpikusse jõudnud kaardi tegi Islandi ajaloolane ja harrastuskunstnik Andri Jònsson, kes kasutab kunstnikunime Kuusinen.

Otto Wille Kuusinen (1881 – 1964) oli Nõukogude Liidus tegutsenud kommunistist soomlane, kes Talvesõja ajal juhtis Terijoe nukuvalitsust, millest oleks sel juhul kui Nõukogude Liit oleks Soome vallutanud, saanud kommunistlik valitsus ja Soomest Demokraatliku Vabariigina Nõukogude Liidu osa.

Jònssoni teatel ei uskunud ta oma silmi, kui nägi oma kaarti ajalooõpikus ja Facebookis kurje kommentaare. Kunstniku teatel oli tegemist kunstilise spekulatsiooniga, mitte tegeliku kaardiga. 

Kunstnik palus raamatu väljaandjalt ühte vigase kaardiga eksemplari mälestuseks.

Kaarti vaata siit.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles