Video: Austraalia pere liikmeid tabas korraga psühhootiline häire

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mark Tromp ja Jacoba Tromp
Mark Tromp ja Jacoba Tromp Foto: Youtube

Austraalia meedia teatas juhtumist, milles ühe pere liikmeid tabas korraga psühhootiline häire, mis ametliku psühhiaatriatermini kohaselt on indutseeritud luululine häire  ehk folie à deux.

51-aastane Mark Tromp ja ta naine 53-aastane Jacoba Tromp kartsid järsku, et neid ja nende lapsi võidakse tappa ning nad peavad põgenema.

Trompid ja nende täiskasvanud lapsed, 22-aastane Ella, 25-aastane Mitchell ja 29-aastane Riana lahkusid 29. augustil oma kodust Melbourne´i lähedalt Silvanist, kus nad peavad marjakasvatusfarmi, tahtes sõita tsivilisatsioonist ja tänapäeva tehnoloogiast võimalikult kaugele.

Uurimine näitas, et nii vanemad kui lapsed jätsid oma passid, ID-kaardid, mobiiltelefonid, tahvelarvutid ja pangakaardid maha, et keegi ei saaks neid jälitada.

Pere kolm täisealist last jäid autost maha eri kohtades, et nende jälile ei jõutaks ning nad seiklesid oma jälgi peites mitu päeva, enne kui politsei nende jälile jõudis.

Politsei leidis pereisa Mark Trompi liikumas üksinda New South Walesi Wangaratta lennujaama lähedasel teel, mitte kaugel autost, millega pere põgenes. Ta oli kadunud ligi ühe nädala.

Pereema Jacoba Tromp ja tütar Riana leiti samuti üles ning nad pandi Goulburni psühhiaatriakliinikusse ravile, politsei ja arstide teatel olid nad leidmise ajal katatoonilises seisundis.

Austraalia meedia, psühholoogide ja psühhiaatrite arvates võis perel korraga tekkida harva esinev psühhiaatriline seisund, mida tuntakse kui folie à deux (kahe hullus), kuid see seisund võib haarata rohkema arvu inimesi, eriti juhul kui tegemist on pereliikmetega.

Politsei otsis pere majapidamise läbi ja leidis dokumente, mis võivad olla «hulluks minemise» põhjuseks. Samas ei olnud sel perel majanduslikke raskusi, pigem olid need lihtsalt mitte õigeaegselt makstud arved.

Mark Trompi vanemate Wilma ja George Trompi teatel oli nende poeg alati vaimselt terve ja selge mõistusega ning nad ei saa aru, mis perega juhtus. Ka vanemad rõhutasid, et perel ei olnud rahalisi probleeme, mis oleks võinud nende vaimset tervist kurnata.

«Mu poeg ei tegelenud millegi valgustkartavaga, salaäri, musta maagia ja muu sellisega. Seega on mõistatus, mis tema ja ta perega juhtus,» teatas mehe isa.

Mitchell Tromp ja Ella Tromp, kellel tugevat psühhoosi ei täheldatud, ei soovinud juhtunut kommenteerida.

«Saan aru, et meedia on meie juhtumist huvitatud, kuid me peame oma pere keskselt asjas selgust saama. Mu vanematel «jooksis juhe kokku», kuid nüüd on see möödas. Otsime juhtunule selgitust,»  teatas Mitchell Tromp.

Melbourne´i politsei uurib, mis võis Trompidega juhtuda. 

Maailmas on varasemast teada mitu folie à deux juhtumit. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles