Video: USA allveearheoloogid said pärast seitset aastat pingutusi Saksa allveelaevast pildid

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Youtube

Ameerika Ühendriikide National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) teatel said allveearheoloogid pärast seitset aastat kestnud pingutusi Põhja-Carolina vetes oleva Saksamaa allveelaeva U-576 kohta pildid ja video. 

Allveearheoloogi Randy Holti teatel on laev, mis uppus 1942. aastal, rohkem kui 200 meetri sügavusel ning puitosad on pärast 74 aasta pikkust merevees olemist küljest mädanenud, kuid metallist kere on seni alles.

Arhiividest on teada, et alusega koos läksid põhja selle laeva komandör Hans-Dieter Heinicke ja 44 meremeest, kaasa arvatud Herbert Sprissinger, kes hukkus oma 20. sünnipäeval.

NOAA teatel läks Saksa allveelaev U-576 põhja 15. juulil 1942 Põhja-Carolinas Outer Banksis kaheksa kuud pärast seda kui USA Teise maailmasõtta astus.

NOAA koos Põhja-Carolina ülikooli ja ookeaniuuringute instituudiga otsis laeva alates 2009. aastast, vrakk leiti 2014. aastal rannikust 56 kilomeetri kauguselt, kuid selle juurde sukeldumine oli vee sogasuse tõttu keeruline ja ohtlik.

NOAA ekspertide teatel asub allveelaeva vrakk sellisel sügavusel, kus rõhk on veel piisavalt madal, et see metallist vrakki ei lömasta.

Allveearheoloog Joe Hoyti teatel huvitas neid, mis sai meeskonnast. Sellele küsimusele võivad anda vastuse vrakist tehtud pildid ja video.

«Kas meeskonnaliikmed üritasid laevast välja saada? Kas uppumine toimus nii kiiresti, et nad ei jõudnud sea teha? Laev on merepõhjas olnud pikka aega, kas selles võib veel õhku olla?» esitas Hoyt küsimusi.

Ta lisas, et 30. aprillil 1941 vette lastud allveelaeva meeskonda kuulus 45 meest, kes ei pruukinud oma saatusest kohe aru saada, kuid üsna kiiresti mõistsid, et on raudses kirstus lõksus.

14. juulil 1942 sai U-576 USA õhurünnakus kannatada ning kapten Heinicke pidi 15. juulil langetama otsuse, mis saab edasi. Kannatada saanud alus ei olnud enam stabiiline, ei saanud sukelduda ega pinnale tõusta.

29-aastane Heinicke, kes oli kogenud mereväelane, teatas ülemustele, mis laevaga juhtus ja et seda ei ole võimalik parandada.

Uboat.net andmetel uputas U-576 mitu laeva enne, kui ise kannatada sai. Üks neist oli Kanada Nova Scotia juures seilanud Briti laev Empire Spring, mis uppus koos 55 meeskonnaliikmega.

Veel üks laev oli Norra alus Taborfjell, mis uppus Cape Codi juures, 20-liikmelisest meeskonnast pääses kolm.

U-576 saatis torpeedo välja ka USA laeva Pipestone Country suunas, laev sai tabamuse, kuid pardal olnud jõudsid päästepaatidesse ja jäid ellu. Heinicke tuli allveelaevaga päästepaatide juures pinnale, andis pääsenutele moona ja vabandas laeva põhjalaskmise pärast.

Kokku uputas see allvelaev neli liitlaste laeva ja kahjustas kahte laeva.

Saksa allveelaeva kapten märkas liitlaste konvoid, mis koosnes 19 kaubalaevast ja viiest sõjalaevast, kuid just see viies patrullikord sai saatuslikuks, sest siis toimus kahe USA lennuki rünnak ja tule avas ka kaubalaevade konvoid saatnud sõjalaev.

Kolm päeva pärast lahingut USA idaranniku juurest üritas Saksa merevägi U-576 kontakti saada, sama tehti veel 19. juulil ja 21. juulil, kuid kõik need katsed ebaõnnestusid.

U-576 meeskond oli noor, kõige vanemad oli 29-aastased. Näiteks meeskonda kuulunud Egon Gablick oli vaid 18-aastane ning Heinz Beckers, Kurt Bauer, Willi Steuer ja Erwin Schlussler olid 19-aastased. Pardal olnutest oli vanim leitnant August Bohnenkamp, kes oleks novembris saanud 30-aastaseks.

NOAA andmetel uppus Teise maailmasõja ajal USA idaranniku juures mitmeid Saksa allveelaevu. 90 laeva, kaasa arvatud U-576 ja veel kolm allveelaeva, uppusid jaanuarist juulini 1942, viies vetesügavusse 1600 inimest, kellest 1100 olid kaubalaevade meeskonnaliikmed. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles