Tartu Ülikool sai rahvusvahelises võrdluses läbi aegade parima koha (1)

Helen Mihelson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu ülikool.
Tartu ülikool. Foto: Kristjan Teedema

Tartu Ülikool saavutas rahvusvahelises ülikoolide edetabelis kõrgema positsiooni kui kunagi varem.

Üks maailma tunnustatuimaid ülikoolide edetabeleid Quacquarelli Symonds (QS) World University Rankings avalikustas eile 2016/2017. aasta edetabeli. Esikoha sai juba viiendat aastat järjest Massachusettsi Tehnoloogiainstituut ehk MIT.

Sealjuures kuuluvad esimest korda alates 2004. aastast esimesed kolm kohta USA ülikoolidele. Viimastel aastatel esikolmikus püsinud Cambridge’i Ülikool jäi tänavu napilt neljandaks.

Eesti ülikoolidest on edetabelis esindatud Tallinna Tehnikaülikool ja Tartu Ülikool. Kui pealinna ülikool jäi nagu mullugi vahemikku 601.–650. kohani, siis tartlastel on põhjust rõõmustada: nii kõrgele nagu tänavu ei ole ülikool varem küündinud.

Senine rekord püstitati 2014. aastal, kui ülikool sai edetabelis 379. koha, möödunud aastal tuli tunnistada väikest langust. Tänavu jõudis Tartu Ülikool 347. kohale.

«Rahvusülikooli läbi aegade kõrgeim positsioon mainekas edetabelis kinnitab Tartu Ülikooli kõrghariduse ja siin tehtava teadustöö üha kasvavat rahvusvahelist konkurentsivõimet,» rõõmustas Tartu Ülikooli rektor professor Volli Kalm.

Otse loomulikult on suure tõusu taga hulk tööd ja muljetavaldav on seegi, et ülikool saavutas mullusest parema tulemuse pea kõigis näitajarühmades. Nii parandati akadeemilise maine näitajat 22 ning tööandja maine näitajat lausa 50 koha võrra.

Kokku arvestab edetabel ülikoolide hindamisel kuut näitajat: akadeemiline maine (40%), maine tööandjana (10%), teaduskonna üliõpilaste suhtarv (20%), teaduskonna tunnustamine (20%), rahvusvahelised üliõpilased (5%) ja rahvusvaheline teaduskond (5%).

Juba kevadel avaldas QS, et Tartu Ülikool on Balti riikides ainus, mis on maailma erialade edetabelis esindatud kuue erialaga. Lingvistika ning kommikatsiooni- ja meediauuringute eriala hoiavad edetabelis kõrget, 101.–150. positsiooni.

Rektor Kalmu sõnul kinnitavad ülikooli järjest rahvusvahelisemaks muutumist nii kasvav välisüliõpilaste arv, ingliskeelsete õppekavade valiku laienemine kui ka Tartu Ülikooli teadlaste üha sagedasem osalemine rahvusvahelistes projektides. Ühtlasi usub ta, et kõrge positsioon kinnitab omakorda ülikooli hiljutise juhtimis- ja õppekavaarenduse reformi asjakohasust.

Siiski ei ole Kalmu hinnangul põhjust seesuguseid edetabeleid üle tähtsustada. «Ent nende mõju nii ülikooli nähtavusele kui ka suhtevõrgustiku haardele maailmas on ometi tuntav,» tõdes rektor, «neid tabeleid jälgitakse ja nende alusel kujundatakse suhtumist ning tehakse edasiõppimise, töötamise ja koostööpartnerite valik.»

Maailma ülikoolide edetabel

2016    2015    Ülikool            Riik

1.         1.         Massachusettsi Tehnoloogiainstituut (MIT)  USA

2.         3.         Stanfordi Ülikool       USA

3.         2.         Harvardi Ülikool        USA

4.         3.         Cambridge’i Ülikool  Ühendkuningriik

5.         5.         California Tehnoloogiainstituut (Caltech)     USA

6.         6.         Oxfordi Ülikool         Ühendkuningriik

7.         7.         Londoni Ülikooli Kolledž (UCL)      Ühendkuningriik

8.         9.         Šveitsi Föderaalne Tehnoloogiainstituut (Eth Zürich)          Šveits

9.         8.         Londoni Kuninglik Kolledž   Ühendkuningriik

10.       10.       Chicago Ülikool         USA

347.     400.     Tartu Ülikool  Eesti

601–650.         601.–650.        Tallinna Tehnikaülikool          Eesti

Allikas: QS World University Rankings 2016/17. Vaata kogu edetabelit!

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles