Projektijuht: robot ei suuda veel ise mõelda

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viljandis said huvilised ise juhtida VEX IQ roboteid 2016/17. aasta võistlusväljakul.
Viljandis said huvilised ise juhtida VEX IQ roboteid 2016/17. aasta võistlusväljakul. Foto: Marko Saarm

Robootikamessi «Robotex» meeskond käis esmaspäeval esimest korda Viljandis oma üritust tutvustamas. Nad soovivad üle-eestilisel ringreisil julgustada inimesi sõltumata vanusest tulema ennast detsembris suurüritusele arendama.

Projektijuht Karl Laasik, pean tunnistama, et kui kuulsin, et tänavusel «Robotexil» saab näha mõttejõul liigutatavaid roboteid, pidasin seda alguses niisama kõnekujundiks. Aga selgub, et tõepoolest – robotit saabki mõttejõul kontrollida! Kuidas?

Meie aju kasutab mõtete edastamiseks impulsse. Meie katsume need impulsid anda edasi robotile, et programm saaks nendest aru ja toimetaks siis vastavalt nendele. Selleks on spetsiaalsed aju­skannerid, mis suudavad neid signaale lugeda. Võistlejate ülesandeks on teha rakendus, mis ühendab omavahel roboti ja ajuskanneri, mis õpiks siis robotijuhi aju tundma ja saaks tema signaalidest aru.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles