Meestemood: milliste riietega teed endale karuteene?

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media/Scanpix

Tallinna tehnikakõrgkooli rõivaetiketi ja -ajaloo õppejõud Lea Koldmets jagab näpunäiteid, millised rõivad sobivad paremini lühikestele, millised pikkadele meestele ning tuletab meelde teisigi meestemoe rõivakandmise reegleid.

Üldtunnustatud tõde on see, et lühikesele mehele sobivad paremini ühevärvilised rõivad, kirjutab Koldmets TKTK blogis. See ei tähenda, et mees peaks olema üleni mustas, aga pigem kanda rõivaid toon-toonis, sest see teeb mehe visuaalselt pikemaks.

Pintsaku varrukas ei tohi olla liiga pikk, sest see muudab samuti mehe käed optiliselt lühemaks. Õige pikkusega pintsaku varrukas on selline, mis ulatub umbes kahe sentimeetri võrra üle randmeluu ja mille alt paistab triiksärk kuni kahe sentimeetri ulatuses välja.

Särkide kandmisest kõneledes peab toonitama, et lühemat kasvu mehed ei tohiks kanda särki pükste peal – see kehtib nii triiksärgi, aga eriti T-särgi puhul.

Lühikesele mehele ei sobi ka n-ö hiphopipüksid, kus jalgevahe on pikemaks venitatud. See muudab inimese visuaalselt matsakamaks. Samuti ei tohiks lühike mees kanda mansetiga (tagasipööratud äärega) pükse. See kehtib nii viigi- kui teksapükste puhul. Mansetiga püksid sobivad pigem meestele, kes on vähemalt 180 sentimeetrit pikad.

Mängima peaks ka pintsaku pikkusega. Kui inimesel on lühikesed jalad, siis ei ole hea kanda pikka pintsakut – see toob lühikese kasvu jällegi esile.

Pikkadele inimestele värviküllasus

Mida pikem inimene, seda värviküllasemalt võib riides käia. See muudab mehe visuaalselt lühemaks. Kanda võib korraga nii ruudulist triiksärki, tonaalsuselt erinevat värvi pükse ning ka kingad ja püksirihm võivad eristuda. Reegel on ka see, et mida pikem ja suurem mees, seda suuremat mustrit võib ta kanda. Lühematel inimestel tuleks väiksemaid mustreid eelistada.

Tuleb meeles pidada, et triibulised mustrid muudavad optiliselt pikemaks ja peenemaks (eriti vertikaalsed triibud), kuid horisontaalsed seevastu teevad just laiemaks. Ruudulised mustrid teevad üldiselt optiliselt laiemaks.

Vastupidiselt lühikestele inimestele sobib pikkadel kanda ka pika lõikega pintsakuid ja jopesid. Need võiksid ulatuda kasvõi poolde reide ja ikkagi inimene kannab selle lõike kenasti välja.

Mis kindlasti ei sobi, on stretch-materjalist sviitrid, mis muudavad käed peenikeseks ja väljavenitatuks, rõhutades inimese pikkasid kehaosasid veelgi.

Ärimaailmas domineerib hall ja sinine

Klassikaks kujunenud halli ja sinise varjundid on siiamaani ärimaailmas aktuaalsed. Võib ka neid toone omavahel kombineerida, näiteks hallid püksid ja sinine pintsak. Pruuni ülikonda ärikohtumistel ei kanta, samuti mitte teksaseid.

Mustrite puhul tuleks lähtuda reeglist «üks muster korraga». Näiteks kui ülikond on triibuline, siis sinna juurde peaks olema ühevärviline särk ja lips. Kui ülikond on ühevärviline, võib kanda triibulist päevasärki, aga mitte triibulist lipsu – lihtne hea maitse reegel on üks triibumuster korraga.

Lipsudest rääkides peetakse heaks tooniks seda, et üks lipsu triibuvärvi toonidest on sama värvi ülikonnaga. Triibuliste lipsudega peaks olema ettevaatlik, sest need on ärimaailmas «klubilipsud». Nii võib libastuda kohtumisel mõne briti vanahärraga, kui ta küsib lipsu vaadates, mis klubisse inimene kuulub.

Päevasel ajal ei kanta violetset, rohelist, valget ja musta lipsu. Tuleks ka meeles pidada, et lipsunõel, kui pidulik see ka välja ei näe, ei sobi kandmiseks just pidulikel sündmustel.

Sokid peaksid olema samas toonis kingadega. Võib kanda ka tooni võrra heledamat, näiteks kui seljas on sinine pintsak, siis võivad sokid olla sinakasmustad. Suvel võib pruunide kingade juurde kanda hallikasbeeže sokke.

Kõik nahast valmistatud tooted peaks olema ühte värvitooni. See tähendab seda, et käekella nahkrihm peaks olema sama tooni püksirihma ja kingadega - klassikaliselt must või pruun.

Reeglid on suhteliselt konservatiivsed, sest oluline on meeste puhul see, et nad peavad jätma mulje sellest, millega nad tegelevad, mitte sellest, kui palju nad end kaunistavad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles