UNICEF: konfliktide tõttu on kodust lahkunud 28 miljonit last

, BNS-i välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SIPA/Scanpix

Vägivaldsed konfliktid on sundinud kodust lahkuma 28 miljonit last, ligikaudu sama palju kodu maha jätnud parema elu otsinguil, teatas ÜRO lasteorganisatsioon UNICEF teisipäeval.

UNICEF teatas raportis, et kuigi lapsed moodustavad 2015. aasta seisuga umbes kolmandiku maailma rahvaarvust, on ligikaudu pooled põgenikud just lapsed. Lapspõgenike arv on viimase aastakümne jooksul kahekordistunud, selgub raportist.

"Oluline on see, et liikvel olevad lapsed on lapsed. Neid tuleks lastena ka kohelda," ütles UNICEF-i programmidirektor Genfis Ted Chaiban. "Nad väärivad kaitset. Nad vajavad ligipääsu teenustele, nagu haridus." 

Raporti andmeil on maailmas 10 miljoni lapspõgenikku ja miljon lastest asüülitaotlejat, kelle staatus on seni määratlemata. Ülejäänud 17 miljonit konfliktide tõttu kodu maha jätma pidanud last on ümber asunud oma kodumaa piirides.

Nelikümmend viis protsenti lapspõgenikest on pärit vaid kahest riigist: Süüriast ja Afganistanist.

Üha rohkem lapspõgenikke reisib üksinda, 2015. aastal palus 78 riigis varjupaika 100 000 saatjata alaealist. Seda on kolm korda rohkem kui 2014. aastal.

Eriti haavatavaks muudab need lapsed asjaolu, et neil puuduvad dokumendid.

Raport toob tõsisemate lapsmigrante ähvardavate riskidena välja uppumise mereületustel, nälgimise, dehüdraatimise, röövimise, vägistamise ja tapmise. Teistesse riikidesse saabudes sattuvad nad sageli silmitsi diksrimineerimise ja võõravihaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles