Levinumad petuskeemid internetis, mida peaksid teadma

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Shutterstock

Nipid, kuidas netikasutajaid petetakse, muutuvad üha keerukamateks. Seetõttu tasub lapsevanemal hoida silm peal lapse arvutikasutusel ning ka ise end internetikelmide eest kaitsta.

Kannatlikumad kurjategijad sõlmivad internetis uusi tutvusi, et ohvritele pikema aja jooksul hinge pugeda ja seejärel rõhuda kaastundele, kirjutab Targalt internetis portaal. Näiteks võivad nad ohvritega mitu kuud sõbralikult vestelda ning jagada muresid ja rõõme, kuniks ohver tundub küps.

Edasi jutustatakse ohvrile lugu mõnest ootamatust õnnetusjuhtumist ja palutakse rahalist abi. Kõige suuremaid summasid on netipetturitele Eestis loovutanud just vanemad inimesed, kellel on vähe kogemusi internetisuhtlusega ning samas on kogunenud sääste, mida raisata. Levinud netipettuste skeemidega tutvumine aitab vältida ülisuuri telefoniarveid ja pangakonto tühjenemist.

Loteriivõit

Loteriivõidu teatega üritavad petturid meelitada inimest tasuma «tühiseid» kulutusi, mis tuleks teil enne lubatud võidu kättesaamist kuhugi kontole üle kanda. Vastates sellisele kirjale ilmneks peagi, et suur võit on küll teie oma, ent riigilõivu, asjaajamise kulud või raha ülekandetasud tuleb ette maksta. Pärast esimese pisisumma maksmist järgneb nõue maksta järgmine ning võidusummat ei näe te kunagi.

Abipalved

Avaldades oma isikuandmeid internetis, võite saada e-kirju või telefonikõnesid, kus palutakse kiiret abi lähedaste liiklusõnnetuse, haiglaravi või advokaadikulude katteks. Petturid võivad ka väita, et teie suvila, metsatüki või autoga on probleeme ja paluvad lisainfo saamiseks või faktide täpsustamiseks neile tagasi helistada. Seda tehes satute aga ülikallile tasulisele numbrile.

Netitutvus

Interneti vahendusel sõlmitud tutvus võib lõppeda sellega, et uus tuttav vajab ootamatust õnnetusest ülesaamiseks rahalist abi. Teise skeemi kohaselt soovib ta teid külastada, ent raha lennupiletite tarbeks napib. Pidage meeles, et internetis on lihtne esineda kellegi teisena ning isegi kui alanud tutvus tundub ilus, on raha küsimine väga kahtlane.

Müügipakkumised

Kõige rohkem kaebusi tuleb internetis olevate ostu-müügi tehingute kohta, kus pettasaanud inimene küll maksis kauba eest, ent seda kätte ei saanud või ei vastanud kaup kirjeldusele. Enne tehingu sooritamist tuleks kontrollida nii müüja kui vahendusteenuse pakkuja tausta. Võimalusel kasutage tuntud ja usaldusväärseid müügikeskkondi. Tarbijakaitseametil on ka must nimekiri ostukeskkondadest, kes ei täida seaduses esitatud nõudeid või mille kohta on laekunud ridamisi kaebusi.

Ravimid ja tervisetooted

Väga hea hinnaga või imepärast toimet lubavad ravimid pole enamasti midagi muud kui võltskaup või aegunud tooted. Sageli ei vasta toote kirjeldus tegelikkusele ning soovitud tulemust ravim ei too. Püramiidskeemi versioonis pakutakse võimalust teenida tuntud ravimi edasimüügi pealt ja värvatakse teid tööle. Müüdava kauba peate aga ette välja ostma. Seda tehes võib aga selguda, et seda pole Eestis lubatud kasutada või puudub ravimil igasugune raviefekt. Lisaks on ravimimüük Eestis posti teel keelatud ning postipakk võidakse seetõttu teel kinni pidada.

Kuidas kaitsta last ja ennast netipettuste eest?

  • Tehke kõigepealt endale selgeks, millised ohud internetis varitsevad.
  • Selgitage lapsele, et kõik, mida ta internetist leiab, loeb või kuuleb, ei pruugi olla tõene ning netituttavaid ei tohiks pimesi usaldada.
  • Kehtestage selged reeglid mobiiltelefoni kasutamiseks või andke lapsele ettemaksuga kõnekaart.
  • Looge lapsega usalduslik suhe, et ta tuleks probleemide korral ise abi küsima.
  • Leppige kokku reeglid interneti kasutamisel. Näiteks, kas lapsel on lubatud ise uusi programme alla laadida.
  • Selgitage lapsele, et keegi ei saa võita loteriiga, ilma et oleks eelnevalt lotopiletit ostnud.
  • Investeerige viirus- ja nuhkvara tõrjeprogrammi ning kasutage tulemüüri.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles