Venemaa teenis Eesti pere sekeldusega propagandavõidu Ukraina ees (3)

Georgi Beltadze
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tšongari kontrollpunkt Ukraina poolel.
Tšongari kontrollpunkt Ukraina poolel. Foto: SCANPIX

Ukraina piirivalve saatis okupeeritud Krimmist riiki siseneda soovinud Eesti pere piirilt tagasi, edastas Vene uudisteagentuur TASS.

Venemaa föderaalsele julgeolekuteenistusele (FSB) alluva Krimmi piirivalveosakonna üleeilne  vastavasisuline pressiteade pakkus suurtele Kremli sõpradele võimalust tunda kahjurõõmu. Uudist kasutas agaralt ära ka kohalik meedia. Järgnevalt on välja toodud väike valik uudiste pealkirju: «Vene Föderatsiooni piirivalvurid aitasid koju saada eestlastel, keda ei lastud Krimmist Ukrainasse», «FSB töötajad aitasid Eesti perel naasta kodumaale», «Pärast külaskäiku Krimmi jäid Eesti turistid ilma puhkusest Ukrainas».

Vahejuhtum leidis aset Hersoni oblastis asuvas Tšongari kontrollpunktis. Vene võimude teatel hoiatasid Krimmi poolel asuva Džankoi kontrollpunkti ametnikud Eesti kodakondsusega peret, kuhu kuuluvad kaks täiskasvanut ja kaks last, selle eest, et Ukraina kolleegid ei pruugi lubada neid keskvõimu kontrolli all olevale territooriumile.

Nimelt on Ukraina valitsus kehtestanud Ukraina ajutiselt okupeeritud aladele sisenemise ja sealt väljumise korra. Selle eesmärgiks on reguleerida kodanike reisimist Krimmi Autonoomsesse Vabariiki, mille ebaseaduslikku liitmist Venemaa koosseisu rahvusvaheline üldsus, sealhulgas Eesti, ei tunnusta, seisab Kiievis asuva Eesti suursaatkonna kodulehel.

Nimetatud korra alusel sisenevad välismaalased ja kodakondsuseta isikud Ukraina ajutiselt okupeeritud aladele ning väljuvad sealt kontrollpunktide kaudu ainult kehtiva passi ja eriloa alusel. Eriloa väljastavad välismaalaste ja kodakondsuseta isikute viibimiskoha järgsed Ukraina migratsiooniameti üksused.

Ent Eesti perekond raius Vene piirivalvuritele vastu, et neil kui Euroopa Liidu kodanikel ei ole selleks puhuks eriluba ikkagi vaja. Paraku ei toonud jäärapäisus edu, Eesti turistid olid sunnitud piirilt tagasi pöörduma.

«Arvestades seda, et neil puudus seejärel viisa seaduslikuks viibimiseks Vene Föderatsiooni territooriumil, võtsid piirivalvurid viivitamatult ühendust Vene välisministeeriumi esindusega Simferopolis, vormistamaks vastavaid dokumente. Toimingute ajaks anti Eesti pere käsutusse mugav ruum. Pärast nelja tundi said Eesti kodanikud viieks päevaks transiitviisa ja lahkusid õnnelikult kontrollpunktist,» seisab piirivalve teates.

Ei Eesti välisministeeriumi ega Kiievis asuva Eesti saatkonna poole pole keegi taolise murega pöördunud.

Idanaabri piirivalve andmeil sisenes perekond Venemaale Pihkva oblasti kaudu. Väliskülastajate reisi eesmärk oli puhata algul Venemaal, hiljem Ukrainas. Ei ole selge, kas pere naasis Eestisse või läks hiljem ikkagi teistkaudu Ukrainasse.

Sel aastal on olnud juba rida juhtumeid, kus Ukraina piirivalve ei ole lasknud kontrollpunktide kaudu riiki välismaalasi, sealhulgas Euroopa Liidu kodanikke.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles