Vabakooli lapsed avastasid Soomaad

Veste Roosaar
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vabakooli loodushuvilised lapsed laagerdasid Soomaal.
Vabakooli loodushuvilised lapsed laagerdasid Soomaal. Foto: Erakogu

Juba viiendat aastat sõitsid Pärnu vabakooli loodushuvilised õpilased mõnepäevasesse looduslaagrisse, et Eesti mõne looduskauni paigaga tutvuda. Sel korral viis buss nad Soomaale Tipu looduskooli.

„Laagrile eelnenud päevad kujunesid ärevaks, sest suured vihmasajud tõstsid Soomaa jõed üle kallaste, tekitades üsna harva esineva üleujutuse ehk viienda aastaaja,“ rääkis kooli looduslaagrite projektijuht Triin Tamme. „Seega polnud päris kindel, kas meie laagripaik ning matkarajad on ikka piisavalt kuivad ööbimiseks ja läbimiseks.“

Tamme jutu järgi saavutas veetase haripunkti päev enne laagri algust ja siis algas selle silmanähtav alanemine. „Laagri jooksul saime näha üleujutatud põlde ja sissesõiduteid ning mudaseid jõekaldaid, kuid meie tegemisi need ei mõjutanud,“ ütles ta.

Laagris oli lapsi igas vanuses, esimesest kuni üheksanda  klassini. „Nagu vabakooli perele iseloomulik, said kõik omavahel kenasti läbi ja arvestasid üksteisega,“ lisas Tamme.

Kolme päeva jooksul osalesid lapsed TTÜ Särghaua õppekeskuse programmides “Eesti geoloogiline ehitus ja maavarad” ning “Kivimid ja mineraalid”, külastasid C. R. Jakobsoni talumuuseumi Kurgjal ning tutvusid Tori aleviku ajaloo ja kultuurilooga. Peale selle matkad Soomaal, teadmiste kontroll ja loovtegevused kooli vabatahtliku Zoe'i juhendamisel.

Tamme ütlust mööda oli esimest korda laagriajaloo jooksul ööbimine planeeritud telkides. „Igaks juhuks olid varuks ruumid, kuhu lapsi majutada saaks, kuid neid vaja polnud,“ jagas Tamme muljeid. „Kõik tahtsid telgis magada, isegi kui seal öösel veidi külmaks kiskus.“

Vabakooli suvelaagrid on kooli loodussuuna praktiline väljund. Varem on kool laagerdanud Silma õpikojas ja Vormsi saarel Läänemaal, Aegna saarel ja Lääne-Harjumaal, Lõuna-Pärnumaal ja Põhja-Lätis ning möödunud aastal Hiiumaal. Vabakooli tegemisi on toetanud SA KIK, Pärnu linnavalitsus ja lapsevanemad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles