Rõivas astus Sesteri eest välja: ükski rahandusminister ei saa ega tohi mõjutada prognoose (4)

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Valitsuse pressikonverents elavnes täna silmanähtavalt, kui teemaks tõusis taas haigekassa eelarve puudujääk. Tervise- ja tööministri Jevgeni Ossinovski ja rahandusminister Sven Sesteri vaidluse peale kinnitas lõpuks peaminister Taavi Rõivas, et kumbki minister tööst ilma ei jää ja kompromiss küsimuses leitakse.

Peaminister sõnas haigekassa defitsiidist rääkides, et ta on seda Sesteri ja Ossinovskiga põhjalikult arutanud.

Selged prognoosivead on Rõivase hinnangul tehtud haigekassas C-hepatiidi ravis, selles, kui palju ravimit kulub ja milline on ravimi maksumus. Ühe doosi hind on Rõivase sõnul praegu üüratult kõrge. «Me arutame seda teemat kabinetis pikalt ja siis tuleme välja ühise lahendusega,» kinnitas ta ajakirjanikele.

Rõivas ütles, et enne kui valitsus saab hakata rääkima sellest, kui palju raha on haigekassasse vaja juurde panna, tuleb ühekordsed kulud üle vaadata, samuti see, kus tehti prognoosimisel viga ja kuidas tulevikus selliseid vigu vältida. «Ma usun, et head tahet on kõigil osalistel väga palju,» lausus peaminister.

Suur miinus on peaministri arvates vaja kontrolli alla saada. «Ma ei alavääristaks ka seda 33 miljonit miinust,» sõnas Rõivas ja lisas, et kui sellised miinused tekivad, siis pikas vaates on eelarvet raske tasakaalu saada.

«Sa ikka ei saa aru, ma olen sulle kolm korda seletanud.»

Ossinovski teatas, et ebaproportsionaalselt palju arutatakse haigekassa esimese poolaasta eelarvet. Tema arvates on olulisem pikaajaline vaade. «See on see koht, kus lõpuks tuleb otsuseid langetada. Selleks et haigekassa saaks tulevikus samamoodi toimida, on vaja juurde lisaraha,» ütles Ossinovski. Otsuseid maksusüsteemis on töö- ja terviseministri sõnul vaja just pikemaajalise kindluse jaoks.

Sester teatas, et reformide vajalikkust ei seagi keegi kahtluse alla. Tema arvates tuleks lahendusi otsida pigem haigekassa seest, näiteks tuleb üle vaadata haiglate võidurelvastumine jms.

Rõivas: «Foorum» oli kummaline

Eile ETV saadet «Foorum» vaadanud peaminister Rõivas märkis, et talle näis üsna kummaline, et ministrite Ossinovski ja Sesteri ning parlamendiliikmete kõrval, kes arutasid, mida teha tekkinud miinusega, oli saatesse neutraalse eksperdina kutsutud ka haigekassa juht Tanel Ross.

«Minu hinnangul on ka asutuse juhatusel väga selge vastutus eelarve täitmise eest,» lausus Rõivas.

Peaminister selgitas, et haigekassa eelarve puhul peab arvestama, et ka tervishoiutöötajate palgasurve on varasematel aastatel olnud väga suur ja see mõjutab oluliselt seda, kui palju jääb raha patsientide ravimiseks. «Kahjuks on need asjad väga tihedalt omavahel seotud. Siin peab olema kainet meelt, et teha otsus nende ressursside piires, mis on meie kätte antud,» kõneles ta.

Sven Sesterilt küsiti pressikonverentsil, mida ta vastab Jevgeni Ossinovski tehtud kriitikale rahandusministeeriumi suunal, et suure miinuse põhjuseks on rahandusministeeriumi vigane prognoos.

«Mitte ükski rahandusminister mitte ainult ei saa, vaid ka ei tohi mõjutada seda prognoosi, mis tehakse rahandusministeeriumis,» vastas küsimusele esmalt hoopis Rõivas ja selgitas, et selline on olnud põhimõtteline lähtekoht juba ammu, et minister ei avaldaks survet rahandusministeeriumi osakonnas tehtavatele majandusprognoosidele. Peaminister sõnas, et siis tõstatuks ka küsimus ministri vastutusest. Praegu võib tehtud prognoosidele küll vastu vaielda, kuid poliitikud neid ei muuda, rõhutas ta.

Rõivas toonitas, et haigekassa prognoose peab ka tulevikus tegema sõltumatult. «Olgem ausad, ega see haigekassa eelarve on samas suurusjärgus riigi eelarvega. Selle miljardi puhul peab vaatama väga täpselt, kuidas seda eelarvet koostatakse,» lausus ta.

Sester tänas peaministrit oma valitsuskabineti ministri toetamise eest ja märkis, et tahe muuta ministeeriumi prognoose maksaks ministrile ühel hetkel kindlasti kätte. Sesteri arvates peaks siiski haigekassa juhatus tegema haigekassa nõukogule konkreetsed ettepanekud. Ta märkis, et haigekassa on oma eelarvet siiski ise prognoosinud.

«Sa ikka ei saa aru, ma olen sulle kolm korda seletanud,» teatas Ossinovski Sesterile.

«Nagu te näete, mitte ainult «Foorumis», vaid ka valitsuskabinetis on arutada küll ja küll,» võttis Rõivas asja kokku.

«33 miljonit on ikka väga suur raha ja ei ole midagi imelikku, kui selle üle debatti peetakse,» lisas ta. Kübeke tõtt on Rõivase hinnangul mõlemal poolel.

Küsimusele, kui kaua selline valitsus, kus valitsusliikmete seisukohad on nii vastandlikud, püsib, vastas Rõivas ärritunult: «Issand halasta. Issand halasta! Kaua te jaksate küsida selliseid küsimusi?»

Peaminister palus endale näidata mõnda valitsust, kus ei toimuks ühtegi vaidlust. «Ministrid soovivad omavahel konkureerida. See, kui ministrid on teatud küsimustes eriarvamusel, on täiesti normaalne. Minu asi on leida see mõistlik kompromiss,» rääkis ta.

Sester lisas, et temal ja Ossinovskil ei ole mingit probleemi viibida ühes ruumis ja nad töötavad ühise eesmärgi nimel, kuigi maailmavaade võib neil olla väga erinev.

Ettepanekud haigekassa defitsiidi parandamiseks teeb haigekassa juhatus nõukogule 14. septembril. Minister Ossinovski tuleb nendega valitsusse 22. septembril.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles