Palestiina president lükkas tagasi väited KGB mineviku kohta

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jeruusalemma ülikooli uurimistöötaja Gideon Remezi sõnul kutsuti Abbasi Krotoviks.
Jeruusalemma ülikooli uurimistöötaja Gideon Remezi sõnul kutsuti Abbasi Krotoviks. Foto: AMMAR AWAD/REUTERS

Iisraeli uurijad teatasid, et leidsid tõendeid, mille kohaselt palestiinlaste president Mahmoud Abbas tegutses 1980-ndatel aastatel Nõukogude Liidu riikliku julgeolekukomitee (KGB) agendina, edastas neljapäeval kohalik meedia.

Abbasi ametkond lükkas väited tagasi ja nimetas informatsiooni mustamiseks.

Jeruusalemma ülikooli uurijad Gideon Remez ja Isabella Ginor teavitasid oma avastusest kolmapäevaõhtuses telesaates. Nende informatsiooni kohaselt hüüti 1983. aastal Damaskuses elanud Abbasi KGB koodinimega Krotov (Mutt).

Uurijate sõnul olid nende allikateks Suurbritanniasse 1992. aastal üle jooksnud major Vassili Mitrohini dokumendid, mis olid kopeeritud KGB arhiivist. Dokumente hoitakse Cambridge´i ülikoolis. Ülikool on kinnitanud, et nende arhiivides asuvad tõepoolest Mitrohini Venemaalt smugeldatud dokumendid.

Abbasi eestkõneleja Nabil Abu Rudeineh´ sõnul on tegemist Iisraeli absurditeatriga, millega palestiinlased on juba harjunud. Rudeineh lisas, et ilmselt soovitakse laimukampaaniaga nurjata Venemaa vahendatud rahukõnelusi.

Vene välisministeerium teatas neljapäeval, et Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu ja Palestiina president Mahmoud Abbas on "põhimõtteliselt nõus" kohtuma Moskvas läbirääkimisteks. Ministeeriumi kõneisik Maria Zahharova ütles, et Venemaa on kuulnud mõlema liidri kantseleist, et nad on nõus Moskvas kohtuma, kuid esialgu on ebaselge, millal see juhtuda võiks.

Zahharova kommentaarid näitavad, et Venemaa jätkab jõupingutusi Netanyahu ja Abbasi kõneluste korraldamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles