Välgutabamuse saanud ameeriklane: “Mu elu päästis auto. Või ingel?” (2)

Kärt Devaney
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aaspere mõisaalleel välgutabamuse saanud puu tuletas Rickile meelde elu haprust.
Aaspere mõisaalleel välgutabamuse saanud puu tuletas Rickile meelde elu haprust. Foto: Erakogu

Paari nädala eest Aasperes äikesetormi sattunud ning välgutabamust tunnistanud ameeriklane on jätkuvalt juhtunust šokis ja kirjeldab läbielatut kui üleloomulikku kogemust.

Aaspere mõisa viival alleel sai välgutabamuse kaks puud, mis jäid ilma mõnedest okstest, lisaks sai pihta põnevat loodusnähtust tunnistanud ameeriklase Ricki Ford Excursion. Mehe sõnul lõi tema auto sisemus eriliselt valgeks, kaks välgunoolt põrutasid üksteise kõrval seisvatesse puudesse mõnesekundilise vahega. Ta pakkus välja, et auto aitas pikselöögi maasse juhtida.

Mehe sõnul ei usu ta elus õnnetustesse, vaid teadusse ja ettemääratusse. Ekstreemsest olukorrast läbi tulnud mees ütles, et on õnnelik, et üldse elus on, kuna esmalt tabas välk puud, lõhkus selle täies pikkuses ning lõi siis auto vasakpoolsesse esirehvi ning mõni sekund hiljem puusse auto kõrval.

Võrdlemisi lühikese aja jooksul toimunut kirjeldas mees kui üliintensiivset kogemust. “Nagu oleksin taevasse sattunud, kõik oli ümberringi kirjeldamatult hele,” meenutas ta.

Ekstreemses olukorras olnud Rick rääkis, kuidas ta hetkeks arvas, et on surnud või et lähedal on alla kukkunud lennuk. Alles mõne hetke möödudes taipas ta, et tegemist oli välgutabamusega.

Eestis puhkust veetev ameeriklane kirjeldas, kuidas auto sisemus helevalgeks lõi ja tema harjumuspärane nägemine erakordselt selgeks muutus. “Kõik oli hele nagu päike, ent mitte pimestav, lihtsalt nägin kõike selgemalt kui iial varem. Sain aru, kui piiratud inimese nägemisvõime tegelikult on.”

Mõne hetke pärast, kui tavanägemine taastus, tundus autoroolis istuvale mehele kõik hallikaskollane. Ameeriklane rääkis, et nägemine on tal täiesti korras, prille ta ei kanna. Äikeseväljal olemine aga tundus silmale kui selgeimal suvepäeval otse päikesesse vaatamine. Kui siis tavaline nägemine tagasi tuli, oli tal tunne, nagu oleks ruloo silme ette tõmmatud.

“Ma eelistan seda intensiivset valge valguse visiooni tavanägemisele. Nägemine on kümme korda selgem, on selline tunne, nagu oleksid ära nõiutud. Energiaväli on silmale paista, kõik on selgepiiriline ja klaar,” selgitas mees.

Tagasi sündmuskohale söandas Rick minna alles järgmisel päeval, kuna leidis asukoha vahetult peale toimunut liiga ohtliku olevat.

Eestlastele paneb äikesega lähitutvust teinud mees südamele, et ideaalne oleks, kui iga kodu oleks varustatud piksevardaga. Ta leiab, et ekstreemsed ilmaolud pole naljaasi ning parem karta kui kahetseda.

Loodusjõudude meelevalda on Rick sattunud varemgi ning enda sõnul tajus ta olukorda vahetult enne selle tekkimist.

Kaks aastat tagasi juhtus ameeriklane Rick Prantsusmaal rahetormi keerisesse. Lõi välku ja ilm oli ülikehv. Tal oli plaanis matkaautost majja joosta, ent sisetunne käskis paigale jääda. Minuti pärast kukkus seitsmetonnine saja­aastane puu talle auto ette, just teerajale, millel ta astunud oleks, kui valinuks tuppamineku. Mehe sõnul on sellistesse olukordadesse sattumine pannud teda pigem kaitseinglitesse uskuma, pelgalt õnne ja juhuse peale ta elus välja ei lähe.

“Kui paljud inimesed oma elu jooksul välgutabamuse saavad? Mu auto päästis mu elu. Või ingel? Mul on läinud elus hästi, et olen kahest nii ekstreemsest olukorrast tervelt pääsenud. Elan iga oma hetke, nagu oleks see mu elu viimane,” lisas mees tänulikult.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles