Fotod: Reformierakonna juhatus kinnitas Ligi ja Lauri ministrikandidaatideks (4)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Reformierakonna juhatus kinnitas täna hommikul erakonna esimehe, peaminister Taavi Rõivase ettepanekul välisministri kandidaadiks praeguse haridus- ja teadusministri Jürgen Ligi ning haridus- ja teadusministri kandidaadiks kunagise rahandusministri, praegu riigikokku kuuluva Maris Lauri.

Peaminister Taavi Rõivas teatas Twitteris, et Ligi on erakonna juhatuse otsusega välisministri kandidaat ning haridus- ja teadusministri kandidaat on Maris Lauri.

Rõivas ütles pärast juhatuse koosolekut ajakirjanikele, et läheb täna õhtupoolikul ministrikandidaatidega Kadriorgu, kus teeb president Toomas Hendrik Ilvesele ettepaneku vabastada ametist senine välisminister Marina Kaljurand ja nimetada ametisse kaks uut ministrit. «Loodetavasti juba täna õhtuks on Eestil kaks uut ministrit,» ütles ta.

Rõivas lisas, et rääkis ministrivahetusest reedel ka presidendiga. «Leppisime kokku, et Eestis ei saa tekkida ühtegi tundi, rääkimata päevadest, et Eestil ei oleks välisministrit. Järelikult uue ministri ametisse nimetamise hetkel on võimalik ka endine minister ametist vabastada,» lausus ta.

Rõivas märkis, et ministrikandidaatide valikul oli tal võimalusi päris palju, sest mõlemale kohale on sobivaid inimesi nii Reformierakonna riigikogu fraktsioonis kui muudes ametites. «Seetõttu on igati loogiline, et ma kaalusin kõigi nende vahel, aga ma otsustasin, et see praegune valik on antud olukorras kõige parem,» ütles ta.

Tema sõnul ei kahtle keegi selles, et Eesti vajab väga tugevat välisministrit. «Olukord välispoliitiliselt on pehmelt öeldes ärev: lisaks julgeolekuküsimustele on vaja väga palju tähelepanu pöörata ka Euroopa tuleviku debatile, liitlassuhete hoidmisele ja arendamisele. Ma olen täiesti kindel, et Jürgen Ligi on väga tugev minister ja on väga tugev minister ka välisministri ametis,» lausus Rõivas, kelle sõnul on Ligi julgeolekuteemadega kokku puutunud nii kaitse- ja rahandusministrina valitsuses kui riigikaitsekomisjoni esimehena riigikogus.

Lauri puhul sai Rõivase sõnul määravaks tema tugev kokkupuude haridus- ja teadusvaldkonnaga. «Lisaks tema enda väga headele artiklitele hariduspoliitikast on ta haridus- ja teadusvaldkonnas ka ise kaasa löönud, mitte ainult parlamendipoliitikuna, vaid ka juba enne seda, olles töötanud nii õppejõuna akadeemilisel tööl kui ka väga mitmetes teistes valdkondades. Nii et kokkupuude valdkonnaga on tugev,» ütles peaminister.

Ligi ütles koosoleku järel ajakirjanikele, et lahkub haridus- ja teadusministri kohalt raske südamega. «Mul on päriselt pooleli hulk reforme nii haridus- kui teadusmaastikul. Tõsi, põhimõttelised otsused on langetatud ja selles mõttes on mul muidugi hing ka rohkem rahul, et just Maris Lauri, keda ma ka ise mõtlesin järeltulijaks, selle portfelli üle võtab,» rääkis ta.

Välispoliitika kohta ütles Ligi Reformierakonna pressiesindaja teatel, et maailm on muutustes ja sama juhtub paratamatult riikidevaheliste suhetega. «Igapäevase diplomaatia kõrval on üleval tavapärasest teravamad teemad ja riikide koostööle sunnitakse peale muutusi. Riikide ja rahvaste saatus sõltub kõige otsesemalt sellest, kuidas käsitletakse koos rändekriisi, majandust või ELi ja NATO teemasid,» lausus Ligi.

Lauri ütles ministrikandidaadiks kinnitamise järel ajakirjanikele, et annab endale aru, et tegu on väga suure väljakutsega, sest haridus- ja teadusvaldkonnas on väga keerulisi probleeme ja inimestel on lahenduste suhtes erinevaid arvamusi. «Samas uskudes, et haridus on iga inimese ja riigi edu alus, on võimalik leida parimad lahendused erinevate huvide vahel ja need kõik kokku panna, et tõesti noored, täiskasvanud, vanemad inimesed saavad omale hariduse, et teadus hakkab arenema, et neid probleeme lahendada,» rääkis ta ja kinnitas, et kavatseb konkreetsetesse teemadesse sukelduda juba täna õhtul.

Erakonna teatel ütles Lauri, et tema jaoks on haridus alati kõige olulisem, sest see on nii indiviidide kui kogu ühiskonna edukuse aluseks. «Kindlasti plaanin jätkata haridusmaastiku korrastamisega ja reformide lõpule viimisega. Eesmärgiks on ka õpetajate palga tõstmine, selleks tuleb vahendid leida,» märkis ta.

Tema sõnul peab teadus- ja arendustegevus olema riigi priorieet. «Meil on head teadlased, oluline on, et need teadmised leiaksid rakendust uutes arendustes ja toodetes, praktilist kasutamist ettevõtluses,» ütles Lauri. «Samuti on minu jaoks oluline, et haridussektoris oleks nii riigi kui erasektori raha, eelkõige tuleb eravahendeid tuua teadus- ja arendustegevusse.»

Lauri asendusliige riigikogus on Rait Maruste, kes kogus läinud aastal toimunud riigikogu valimistel Tartu valimisringkonnas kandideerides 808 häält. Eelmises riigikogu koosseisus oli Maruste põhiseaduskomisjoni esimees. Maruste ütles BNSile, et tema elukorralduses on toimunud suured muutused ja seega vajab ta mõtlemisaega.

Välisministri koht jäi vabaks reedel, kui Marina Kaljurand teatas, et soovib kandideerida presidendiks.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles