Tallinna televisioon lõpetas internetis välismaiste filmide näitamise

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
TTV kodulehelt ei ole enam võimalik saatekavas olevaid välismaiseid filme vaadata.
TTV kodulehelt ei ole enam võimalik saatekavas olevaid välismaiseid filme vaadata. Foto: Repro

Neljapäeva õhtul Tallinna TV eetris olnud Prantsuse film «99 franki» jäi viimaseks, mida telekanal omasaadete vahel ka internetis edastas.


Nüüdsest käitub Tallinna televisioon (TTV) rahvusringhäälingu eeskujul ning edastab interneti kaudu vaid omasaateid, sest välismaiste filmide ja seriaalide interneti kaudu edastamise õigused tuleks eraldi osta.

Eesti Rahvusringhäälingu meediasuhete juhi Anneli Tõevere-Kauri sõnul ei ole siin küsimus pelgalt hinnas. «Tele-eetri hinnale tuleb mõistagi juurde maksta, kui sari või film ka interneti kaudu kättesaadavaks teha,» ütles Tõevere-Kaur.

Ta lisas, et praegu keskendub ERR sellele, et ETV ja ETV2 omasaated oleksid nii internetis kui mobiiltelefonides kvaliteetselt nähtavad. Hankeprogrammi internetti toomine on tema sõnul lähiaastate küsimus.

«Muu maailma teletoodangut ei või me aga internetis nähtavaks teha mujal kui vaid Eestis ja see eeldab nutikat tehnilist lahendust, mis rakendaks hankesaadetele geograafilise blokeeringu ning kõrvaldaks selle kohe, kui eetrisse jõuab taas omasaade. Sama asi peaks kehtima ka kõigile teistele siinsetele telekanalitele. Nii et küsimus on nii hinnas kui ka nõuetele vastavas tehnikas,» selgitas Tõevere-Kaur.

TTV tegijatel oli see asi lihtsalt kahe silma vahele jäänud. «Teatavasti levib TTV vastavalt lepingutele kaabellevivõrgus ja Zuum TVs. Meie internetilehel ei ole filmid madalate tehniliste näitajate tõttu kogu ekraani ulatuses vaadatavad ja me pole seda käsitlenud filminäitamise kohana. Tehniliste võimaluste arenedes on võimalik, et filmid on nõutava kvaliteediga vaadeldavad ka internetis. Siis hangime ka vastava loa. Seniks aga oleme filmide vaatamise internetis blokeerinud,» ütles sihtasutuse Tallinna Televisioon juhataja Jüri Raudsepp.

Teles näidatakse filme aga edasi. Raudsepa sõnul püüab TTV vähendada USA filmitootjate toodangu hulka oma programmis, sest TV3 ja Kanal2 näitavad neid piisavalt. «Selle asemel tahame suurendada Euroopa filmitegijate osa meie programmis Nende filmide näitamise hind on ca 200-300 eurot tükk. Eesti filmitegijate loomingust näeb vaataja lähiajal Tallinnfilmi multikaid,» lubas Raudsepp.

TTV on ostnud paarikümne aastatel 1962-1985 valminud Eesti multifilmi näitamise õigused. Neist vanim on 1962. aastal tehtud Heino Parsi multifilm «Väike motoroller». Peale selle näeb Tallinna televisioonis veel teisi Parsi, aga ka Elbert Tuganovi, Rein Raamatu ja teiste režissööride multifilme.

«Praegu paneme kokku nimekirja HD-s näidatavatest filmidest. Kuna me edastame oma programmi ka HD-s, siis hakkame varsti ka HD filme näitama ning kõik vastavate omadustega telerite omanikud saavad neid vaadata,» lausus Raudsepp.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles