E-piima juht mõistab põllumeeste aktsiooni: nad on oma murega täiesti üksi jäetud (1)

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
E-piima juht Jaanus Murakas
E-piima juht Jaanus Murakas Foto: Andres Haabu / Postimees

Tänase põllumeeste Toompeal toimuva aktsiooni osas nendib ühe Eesti piimatööstuse, ühistulise E-piima juht, et ta saab täiesti aru, mis põllumehed taas meelt avaldama on ajanud.

«Põllumehed on ühiskonnas oma murega täiesti üksi jäetud - maaelule järjest vähem pööratakse tähelepanu, poliitikud alahindavad maaelu kui seesugust, selle ees seisvaid probleeme,» kirjeldas E-piima juhatuse esimees Jaanus Murakas.

Tema lisas, et tegelikult on ju teistes riikides näha põllumehi veelgi aktiivsemalt oma õiguste eest välja astumas. «See piimakriis on ju üle maailma. Prantsuse farmerid teevad iga nädal mingeid aktsioone,» ütles Murakas, kelle sõnul on eestlased siin veel tagasihoidlikuks jäänud.

«See aga ongi demokraatlikus ühiskonnas üks viis näidata avalikkusele - kui kõikidel inimestel on kiire -, et meil ikkagi oleks seda kodanikuühiskonda, et ühiskonna eliidil oleks aega süveneda, et kus on see õiglus,» põhjendas E-piima juht. Murakas on seisukohal, et just õiglust põllumehed oma demonstratsiooniga taga otsivadki.

«Me peame seda omariiklust ju kuidagi hoidma ja maainimene õigusega tunneb, et selline linnastunud mõttelaad ja linnastunud elukeskkond on jätnud nad oma muredega üksi ja kellelegi ei lähe korda - kõigile on tähtis, et piim oleks poes odav, aga keegi ei saa aru, mis teises otsas on,» rääkis ta. 

E-piima juhi sõnul on põllumeestel igasugune õigus oma tänasele olukorrale läbi demonstratsiooni tähelepanu pöörata. «Kas me tahame tõesti sellist Eestit, et me kõik elame linnades ja maal on ainult umbrohi ja takjad?» küsis ta.

Oma täna pealelõunal Toompeal toimuval aktsioonil kingivad põllumehed muuhulgas suvepuhkuselt naasvale riigikogule Trooja lehma, mille seest leiavad parlamendi liikmed 101 pakki «täiesti ohutut» kauasäilivat Poola piima.

Põllumehed usuvad, et aeg on märgata, et Eesti põllumehed peavad iga päev naaberriikide konkurentidest rohkem pingutama, et vaatamata ebavõrdsele konkurentsikeskkonnale ellu jääda. 

«Peaksime märkama, et kui maalt kaovad töökohad, siis lahkuvad sealt ka inimesed, pannakse kinni koolid ja halveneb igapäevaseks eluks vajalike teenuste kättesaadavus,» rääkisid demonstratsiooni korraldatavate põllumeeste esindusorganisatsioonide juhid. 

Lisaks Trooja lehmale püstitavad põllumehed Toompea esisele platsile 10 000 piimapudelist koosneva installatsiooni, juhtimaks tähelepanu 10 000 piimalehmale, kelle võrra Eesti piimakari viimased kaks aastat väldanud kriisi tõttu on vähenenud.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles