Postimees 1934. aastal: Võrumaa mürkseen haruldaselt mürgine

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eestis on üle 200 vähem või rohkem mürgist seeneliiki. Surmavalt mürgised neist on näiteks valge kärbseseen ...
Eestis on üle 200 vähem või rohkem mürgist seeneliiki. Surmavalt mürgised neist on näiteks valge kärbseseen ... Foto: Mauri Karhonen / Varrak

Ülikooli taimehaiguste katsejaam on selgitanud Võrumaal olnud hiljutise raske seenemürgituse põhjusi. Verioral tarvitas hra Paroni perekond toiduks seeni, mille tagajärjel kõik kolm perekonnaliiget raskesti haigestusid, nendest kaks surid Võru haiglas, kuna Paron ise pikkamisi paranes.

Taimehaiguste katsejaama poolt käis mürgitust selgitamas seente eritundja N. Vittkovski. Tänuväärt kaasabi mürgituse selgitamisel on ka osutanud kirjanik K. E. Sööt. On tehtud kindlaks, et mürgituse põhjuseks on olnud valge kärbseseen (Amanita verna), milline on üks kõige mürgisemaid meie seenestikus.

Verioralt kaasa toodud seentega korraldati ka katseid ülikooli loomaarstiteaduskonnas patoloogilise anatoomia kabineti juhataja dr. V. Ridala poolt. 10 g hakitud keetmata seene sissesöötmine põhjustas katsejänese surma 4 tunni jooksul; 5 g tekitas raskeid haigusenähtusi, mis aga ei lõppenud surmaga.

Inimese juures ilmnevad selle seene söömise korral mürgituse tunnused (seesmised valud ja oksendamine) enamasti 10-12 tunni pärast. Võrumaal ei paista valge kärbseseen mitte haruldus olevat ning oletatavasti on olnud sama seen juba varemategi surmaga lõppenud mürgituste põhjus. Ka Tartu ümbruses on leitud hiljuti hra N. Vittkovski poolt Ilmatsalu metsast sama seent, olgugi et ta Tartu ümbruses harvem esineb.

Seepärast ärgu tarvitatagu seeni, mida korjaja kindlasti ei tunne. Seenemürgituse korral pööratagu aga kiiresti arsti poole.

13.09.1934

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles