Bandoneonimaestro rõõmustab tartlasi argentiina rütmidega

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koos Dino Saluzziga (esiplaanil) tulevad kuulajate ette José María Saluzzi (taga vasakult, kitarrid), Félix Saluzzi (saksofon ja klarnet) ning Matías Saluzzi (bass).
Koos Dino Saluzziga (esiplaanil) tulevad kuulajate ette José María Saluzzi (taga vasakult, kitarrid), Félix Saluzzi (saksofon ja klarnet) ning Matías Saluzzi (bass). Foto: Saluzzi Music

Tartu džässielu eestvedaja Oleg Pissarenko andis rõõmsalt teada, et tal on õnnestunud kutsuda festivalile IDeeJazz Argentina muusika täht Dino Saluzzi, kes on küll ka helilooja, ent keda loetakse üheks parimaks bandoneonimängijaks maailmas.

IdeeJazzi veebilehe järgi on Dino Saluzzi (81) muusikuna olnud väiksemat liiki lõõtsalise bandoneoniga laval üle 60 aasta. Hiljuti nimetati ta kümnendi üheks kõige silmapaistvamaks Argentina folkmuusikuks, kellel on unikaalne, eri kultuure ühendav muusikaline keel. Dino Saluzzi on muutnud pärimusmuusika kontserdimuusikaks, seejuures ustavalt säilitades rahvamuusika kõlad ja pakkudes lisaks tangole ka teisi oma kodumaa rütme.

Bandoneonist Dino Saluzziga koos on 12. novembril kell 18 Elleri kooli Tubina saalis Félix Saluzzi (saksofon ja klarnet), José María Saluzzi (kitarrid) ja Matíase Saluzzi (bass).

IDeeJazzi eestvedaja Oleg Pissarenko sõnul tuleb festivalile ka maailma džässmuusika säravate tähte hulka kuuluv Kameruni bassivõlur Richard Bona, Poola parim džässpianisti Marcin Wasilewski oma trioga ja tartlaste ees juba mängimas käinud krimmitatarlane Enver Izmaylov. Ühtlasi tõstab festival esile kodumaise džässi tipud Kristjan Randalu ja Kadri Voorandi ning annab võimaluse tutvuda uuema muusikutepõlvkonna loominguga.

Tartu džäss- ja rütmimuusikafestival IDeeJazz toimub 9.–13. novembrini. Põhiprogrammi kontserdid on kolmel järjestikusel päeval Eesti Rahva Muuseumi uues majas, Vanemuise kontserdimajas ja Elleri kooli Tubina saalis. Põhikava kontsertidele lisaks esinevad Eesti tippmuusikud ja muusikatudengid Tartu klubides ja väiksemates kontserdipaikades, meistriklassid on Elleri koolis, kavas on rütmikool lastele jpm.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles