Eesti IT-ettevõte arendab võimsaima neutronkiirguse allika juhtimissüsteemi

Aivar Pau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
European Spallation Source'i hooned Rootsis
European Spallation Source'i hooned Rootsis Foto: ESS

Tarku IT-lahendusi arendav Eesti tarkvara- ja disainiettevõte Proekspert hakkab ühena kümnest maailma IT-ettevõttest arendama Rootsis paikneva rahvusvahelise teaduskeskuse European Spallation Source’i (ESS) neutronkiirguse allika juhtimissüsteemi.

ESS-i puhul on tegemist 17 Euroopa riigi ühisprojektiga, mille eesmärgiks on ehitada ja töös hoida järgmise põlvkonna teadustaristut, mis on mõeldud põhiliselt materjaliuuringuteks neutronite abil.

Neutronkiirguse abil saab uurida erinevate materjalide magnetilisi omadusi, struktuuri ning muid omadusi, mida teiste meetoditega pole üldse võimalik uurida. ESSi näol saab tegemist olema maailma võimsaima neutronkiirguse allikaga, mis ületab võimsuselt omataolisi ligi 100 korda.

Vastava raamhanke võitnud Proeksperdi arendatava juhtimissüsteemi näol on tegemist neutronkiirguse allika riistvara ja tarkvara siduva süsteemiga. Umbes 1,5 miljonist elektroonilisest kontrollpunktist koosnev süsteem võimaldab juhtida, kontrollida ja mõõta kiirendi poolt tekitatud osakeste voogu, sihtmärgi töötingimusi ning neutronite tekkimist.

Samuti ühendab see kontrollsüsteem kõikide neutron-mõõtmise mõõteinstrumentide juhtimise ühte kohta. Proeksperdil on sarnaste kontroll- ja juhtimissüsteemide arendamises juba üle 10-aastane kogemus.

AS Proeksperdi juhatuse esimehe Marko Sverdliku sõnul pakub projektis osalemine suurepärase väljakutse tehnoloogiate vallas, mis mõjutavad meie tulevikku alles 20 või ka 50 aasta pärast.

«Võimalus osaleda sellise mastaabiga projektis ning raamleping on ühtlasi tunnustus Eesti IT-ettevõtete töö kvaliteedile,» lisas Sverdlik. 

Tartu Ülikooli füüsika instituudi tööstussuhete ekspert, Eesti ESSi kontaktisiku Ott Rebase sõnul annab projektis osalemine väga palju ka Eesti teadusele. «See loob Eesti teadlastele võimaluse töötada maailma teaduse eesliinil - neutronkiirgusega kogutavad teadmised avavad Eesti teadlastele akna uute avastuste tegemisele biomeditsiinis, materjaliteadustes, keemias, ravimitööstuses ja paljudes teistes valdkondades,» sõnas Rebane.

Näiteks saab neutronkiirgusega uurida erinevaid tuleviku energiaallikaid. Lisaks on neutronkiirguse allikat võimalik kasutada ravimitööstuses, kus sellega uuritakse ravimite lahustumist bioloogilistes organismides. Eluteaduste poole pealt saab uurida veel ka fotosünteesi ja näiteks seda, kuidas liigub vesi taimedes.

Kokku osales neutronkiirguse allika erinevate osade arenduse hankel 100 ettevõtet üle maailma, kellest partneriks valiti 29. Lisaks Proeksperdile osalevad teaduskeskuse tarkvaraarenduses Eesti ettevõtetest ka AS Helmes ja OÜ Elvior.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles