Eesti teatrite uus rekord

Heili Sibrits
, kultuuritoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
2015. aatal kogus kõige suurema publikuarvu Estonia «Tsirkusprintsess», fotol Janne Ševtšenko, René Soom.
2015. aatal kogus kõige suurema publikuarvu Estonia «Tsirkusprintsess», fotol Janne Ševtšenko, René Soom. Foto: Harri Rospu / Estonia

Eesti teater on taas püstitanud rekordi, sest 1,1 miljoni külastaja piir on ületatud – 2015. aastal külastas statistikas osalevaid etendusasutusi 1 146 564 vaatajat. See teeb 96 317 külastust rohkem kui 2014. aastal. «Võrreldes eelmiste aastatega kasvas 2015. aastal nii uuslavastuste, etenduste kui ka külastuste arv,» nendib Eesti Teatri Agentuuri teatriinfo toimetaja Tiia Sippol.

Kõige suurema publikuarvu kogus Estonia operett «Tsirkusprintsess», millega anti 2015. aastal 28 etendust 19 185 vaatajale. Teater NO99 muusikaline tragöödia «NO46 Savisaar» sai aga 11 mängukorraga 16 174 vaatajat ning kolmandale kohale tõusis Estonia «Pähklipureja», 16 balletietendusest sai kokku osa 16 053 inimest.

Teater NO99 lavastus «Savisaar», nimiosas Marika Vaarik.
Teater NO99 lavastus «Savisaar», nimiosas Marika Vaarik. Foto: Ene-Liis Semper

Enimkülastatud teatrid on jätkuvalt Vanemuine (157 816) ja Estonia (153 657), kolmanda külastuste arvuga teater on Eesti Draamateater (107 689). Eraetendusasutustest kogus enim külastusi Piip ja Tuut Teater (25 044), tihedalt on kannul Kinoteater (24 029) ja VAT Teater (21 951), aga ka Tuuleveski (19 177) ja Von Krahli Teater (18 580).

«Samas moodustavad eraetendusasutuste ja lavastusprojektide külastused 26 protsenti. Võrdlusena võib niisiis öelda, et eraetendusasutusi külastati enam-vähem sama palju kui Estoniat ja Vanemuist kokku. See ei tähenda sugugi, et eraetendusasutuste osakaal väheneks, vastupidi – külastuste arv on kasvanud riigiteatritel, kuid ka erateatrite ja lavastusprojektide panus on iga aastaga aktiivselt suurenenud. Kui vaid mõni aeg tagasi, aastal 2012, piisas erateatrite kaalukausi teisele poolele ainult Vanemuise asetamisest, siis nüüd võib rõõmustada, et see on Estonia teatri külastuste võrra suurenenud,» selgitab Sippol.

Piip ja Tuut
Piip ja Tuut Foto: Teatri- ja Mängumaja Piip ja Tuut

Eestis kogutakse teatristatistikat juba eelmise sajandi esimesest poolest alates. Eesti Teatri Agentuur kogub statistikat 2004. aastast ja vahendab andmeid statistikaametile ning avaldab neid nii statistikabaasis kui ka aastakogumikus «Teatrielu».

Statistikas on esitatud kõik riigi- ehk repertuaariteatrid, kellel on statistika esitamine osa tegevustoetuse aruandest. Samas tuleb rõhutada, et aastate jooksul on vahetunud või muutunud osalevate teatrite arv, sest kõik lavastusprojektid ja erateatrid ei esita külastuste andmeid. Eelmise aasta statistika on aga läbi aegade kõige osalejaterohkem ning põhineb 49 etendustegevusega tegelenu – 11 riigiteatri ja 38 erateatri ja lavastusprojekti – andmetel.

«Viimase selgituseks olgu öeldud, et kõiki, kes 2015. aastal lavastusi välja tõid, ei saa käsitleda püsi- või põhitegevuselt teatritena, näiteks Albu vald, Liivi muuseum või Kukruse Mõis. Üheksal neist oli 2015. aastal mängukavas vaid üks lavastus. Aga seda rõõmustavam on nende olemasolu ja lavastuste vähesus ei kahanda kuidagi nende olulisust Eesti teatripildis, sest nende hulgas on lavastusi, mis püsivad kavas juba mitmendat aastat, näiteks «Kus sa oled, Juhan Liiv?» ja «Vargamäe unistaja». Külastatavuselt on väga kõrgel ehk 8. kohal ka Tallinna Lasteteatri lavastus «Tooma jõululegend» ning 26. kohal Daysleepersi «Ma olen Ivo Linna»,» räägib Sippol.

2015. aasta statistikas osaleb ka kolm harrastusteatrit: Tallinna Lasteteater ning staažikad harrastusteatrid Teoteater ja Vilde Teater. «Kui välja arvata harrastusteatrid ja ühe lavastusega projektid, siis ilmneb, et enamik statistikas osalenud erateatritest, täpsemalt 15, sai 2015. aastal kultuuriministeeriumi tegevustoetust,» täpsustab Sippol.

Raivo E. Tamm lavastuses «Ma olen Ivo Linna».
Raivo E. Tamm lavastuses «Ma olen Ivo Linna». Foto: Daysleepers

Tegelik arv on suurem

Kuid aastakogumiku «Teatrielu» kroonika ei kajasta ainult statistikas osalejaid, igal aastal on Eesti Teatri Agentuuri kodulehe (www.teater.ee) mängukavale tuginedes välja toodud ka need uuslavastused, mida statistikasse ei esitatud. «2015. aastal 56 lavastust, suurematest erateatritest on nende seas näiteks Cabaret Rhizome, Point, PremProductions jt, nendega antud etenduste arv 2015. aastal oli 505. Teiste hulgas on ka Eesti Kontserdi suurprojekt, veel üks 2015. aasta kultuurielu märksõnadest, Robert Wilsoni ja Arvo Pärdi «Aadama passioon», millega anti Noblessneri Valukojas viis etendust,» lisab Sippol.

Kui need arvud statistikas toodule lisada, siis võib Sippoli kinnitusel öelda, et 2015. aastal oli Eesti teatris kokku 272 uuslavastust, kogu repertuaaris üle 600 lavastuse ja kokku anti aastas ligi 7000 etendust. «Kui statistikale tuginedes veel julgemalt spekuleerida ja arvestada, et ühel etendusel oli 2015. aastal keskmiselt 178 vaatajat, ning liita need külastused 49 etendusasutuse fikseeritud külastustele, siis võiksime saada 2015. aasta etenduste kogukülastuste arvuks 1 236 500.»

Kuid nende muljet avaldavate arvudega Eesti teatrite tähtsus ei piirdu, sest lisaks etendustegevusele annavad teatrid suure panuse Eesti kultuuripildi rikastamisse lisaprogrammide, sündmuste, hariduslike sarjade, telesaadete, kontsertide, õpitubade, festivalide jmt korraldamisega.

«Loomulikult on selles eriti aktiivsed maju ja vastavat tööjõudu haldavad riigiteatrid, aga ka erateatrid: kokku vastavalt 2413 sündmust 353 448 osalejale (riigiteatritel 1800 sündmust 128 448 osalejale ning erateatritel 613 sündmust 69 439 osalejale). Seega pakuvad etendusasutused kogu oma aastase tegevusega üle 9400 kultuurisündmuse üle 1,5 miljonile külastajale,» rõõmustab Sippol.

Tiia Sippol tutvustab 2015. aasta statistikat, taamal kuulab Eesti Teatriliidu vastutav sekretär Riina Viiding.
Tiia Sippol tutvustab 2015. aasta statistikat, taamal kuulab Eesti Teatriliidu vastutav sekretär Riina Viiding. Foto: Kristjan Teedema

Piletihind tõuseb

Eri sihtrühmadele mõeldud etenduskunsti festivale toimus 2015. aastal Eestis teadaolevalt 31, peamiselt olid need festivalid rahvusvahelised. Täpsemalt külastas Eestit 50 teatrit 62 lavastusega.

Eesti teatrid aga annavad keskmiselt kümme protsenti aasta etendustest välismaal, kusjuures nende etenduste külastuste osakaal oli 2015. aastal 3,6 protsenti aasta külastustest. Sarnaselt ülejäänud teatripildiga on ka välismaal etendatavatest lavastustest ligi pool (45 protsenti) sõnalavastused. 2015. aastal anti väljaspool Eestit etendusi 58 lavastusega 22 riigis.

«Aastate vältel on selleski jätkuv tõusutrend nii lavastuste arvu, etenduste kui ka külastuse poolest. Selle krooniks oli 2015. aastal teater NO99 osalemine Avignoni teatrifestivali põhiprogrammis Ene-Liis Semperi ja Tiit Ojasoo lavastusega «Mu naine vihastas», mida mängiti nelja päeva jooksul viis korda täissaalile. Samavõrd oluline tunnustus tuli Praha kvadriennaalilt, kus teater NO99 «Ühtse Eesti» teemaline ekspositsioon pälvis Praha lavastuskunstnike kvadriennaali peapreemia (Golden Triga) ning Eesti ekspositsioon kuldmedali innovaatilise lähenemise eest lavakujundusele,» toob Sippol välja.

2015. aasta oli ka näidendivõistluse aasta: toimus Eesti Teatri Agentuuri 15. näidendivõistlus, millele saadeti 92 teksti, neist seitset premeeriti. Kahekümne aasta jooksul on lisaks traditsioonilisele üle aasta korraldatavale näidendivõistlusele toimunud ka kaks laste- ja noortenäidendite võistlust ning üks rahvusvaheline võistlus. Võistlustele on kokku saadetud 1011 uut näidendit või näidendi ideekavandit, preemia või äramärkimise on neist saanud 119 ja lavale jõudnud umbes pool premeeritutest.

«Aasta jooksul esietenduvate algupärandite arv on viimase kümne aastaga kolmekordistunud ja nende osakaal sõnalavastuse hulgas on viimase viie aasta jooksul püsinud keskmiselt 45 protsendi ringis. Seega on algupärandid enesele sõnalavastuste hulgas kindla koha kätte võidelnud ja haaravad nüüd pea poole uuslavastuste arvust,» nendib Sippol.

Eesti Teatri Agentuuri dramaturg Heidi Aadma lisab, et plahvatuslikult suureneb algupärandite hulk suveperioodil, mil jutustatakse aja- ja kultuurilugusid, mis omakorda põimuvad Eestist pärit isikulugudega. «Isiklikku tasandit puudutavate lugude puhul toimub ka märgatav lähenemine nüüdsajale, sellega kaasneb vormilise variatiivsuse tuntav laienemine. Dokumentaalset materjali kasutavad, mitme teatri koostöös sündinud ja rühmatööna valminud tekstid haaravad järjest suurema osa uuemast näitekirjandusest.»

Aktiivsemalt kirjutavad teatrile lavastajad ise ja lavastamist jätkavad ka autorid, vähehaaval suureneb teatrile kirjutavate naisautorite hulk. «Jätkuvalt on suur nõudlus algupärase komöödia järele. Sellest annab tunnistust asjaolu, et 2015. aasta näidendivõistluse preemiatöödest jõudis esimesena lavale just komöödiatekst, Erki Aule «Astuge edasi»,» tõdeb Aadma.

Piletiga külastuse keskmine maksumus oli 2015. aastal 10,53 eurot (ilma käibemaksuta) ehk üle ühe protsendi Eesti keskmisest palgast. Aasta varem kujunes keskmiseks teatripiletihinnaks 10,2 eurot ning toona tuli täiskasvanute ühe pileti eest keskmiselt välja käia 10,56 ning väikelastel 4,62 eurot. 2015. aastal maksis täiskasvanute pilet keskmiselt juba 11,9 eurot. Kõige madalam maksumus oli endiselt väikelastele mõeldud lavastustel – 4,1 eurot, teismelistele vastavalt 8,9 ja lastele 7,6 eurot.

Tähelepanuväärne ongi, et olulisi erinevusi keskmises piletihinnas ei ole lavastuse liigiti, küll aga sihtrühmiti. «Kõige kõrgem keskmine piletiga külastuse maksumus on noortelavastustel – 2015. aastal oli see 13,4 eurot. Noortele tehtud lavastusi oli suhteliselt vähe – 28 (550st), kuid ilmselt olid need ka kulukad. Keskmised piletite maksumused näitavad võrreldes eelmise aastaga taas järjekindalt tõusu. Sellega ühes kasvas ka teatrite etendustegevuse piletite müügist saadud tulu – 11 protsenti ehk 1230 204 eurot,» vahendab Tiia Sippol Eesti Teatri Agentuuri kogutud teatrite statistikat.

Hetk Vanemuise lavastusest «Lotte Unenäomaailmas», fotol koeratüdruk Lotte (Linda Kolde) ja jänesepoeg Albert (Priit Strandberg) päästavad jänes Adalberti unenäost välja. Taamal Kohvitass (Marian Heinat), Unenäomaailma uks (Oliver Timmusk) ja Saabas (Veiko Porkanen).
Hetk Vanemuise lavastusest «Lotte Unenäomaailmas», fotol koeratüdruk Lotte (Linda Kolde) ja jänesepoeg Albert (Priit Strandberg) päästavad jänes Adalberti unenäost välja. Taamal Kohvitass (Marian Heinat), Unenäomaailma uks (Oliver Timmusk) ja Saabas (Veiko Porkanen). Foto: Juri Seredenko

50 KÕIGE SUUREMA PUBLIKUHULGAGA LAVASTUST

LAVASTUS              TEATER                  KÜLASTAJATE ARV

1. «Tsirkusprintsess», Estonia                     19 185

2. «NO46 Savisaar», teater NO9                  16 174

3. «Pähklipureja», Estonia                          16 053

4. «Lotte Unenäomaailmas», Vanemuine       14 657

5. «Vaata, Madlike, lund sajab!», NUKU        14 375

6. «Ooperifantoom», Vanemuine                  13 882

7. «Savoy ball», Estonia                             13 205

8. «Tooma jõululegend», Tallinna Lasteteater 11 659

9. «Buratino», Rakvere teater                      11 626

10. «Piip ja Tuut kontserdil», Piip ja Tuut Teater 11 451

11. «Lantimiskunstnikud», Tallinna Linnateater  11 190

12. «Lumivalgeke ja seitse pöialpoissi», Estonia  9824

13. «Cipollino seiklused», Ugala                       9001

14. «Peeter Paan ja Valge Lind Wendy», Endla    8901

15. «Onegin», Estonia                                     8555

16. «NO51 Mu naine vihastas», NO99                 8134

17. «Life is a Cabaret», Eesti Tantsuagentuur     7865

18.  «Bajadeer», Estonia                                 7832

19. «Viimasel minutil», Eesti Draamateater        7757

20. «Maalermeister», Rakvere teater                 7690

21. «Kõik naistest», Endla                                7633

22. «Teed juuakse kell viis», Eesti Draamateater  7578

23. «Obinitsa», Vanemuine                              7300

24 «NO45 Kodumaa karjed», NO99                    7278

25. «Detektiiv Lotte», Vanemuine                      6888

26. «Ma olen Ivo Linna», Daysleepers                6807

27. «Tuhk ja akvaviit», Eesti Draamateater         6705

28. «Kaunitar ja koletis», Endla teater               6679

29. «Kosmonaut Lotte», Vanemuine                   6480

30. «Karlsson katuselt», Estonia                       6473

31. «Õnnenumbrid», Vana Baskini Teater           6466

32. «Topeltelu», Endla teater                           6429

33. «Uinuv kaunitar», Estonia                           6334

34. «Hansuke ja Greteke», Rakvere teater          6268

35. «Kriminaalne õhtusöök», Kinoteater             6260

36. «8 armastavat naist», Rakvere teater           5824

37. «Boyband», Endla teater                            5756

38. «Hea põhjatuule vastu»m Vanemuine           5741

39. «Nublu», NUKU teater                                5711

40. «Pál-tänava poisid», Tallinna Linnateater      5578

41. «Dorian Gray portree», NUKU teater             5550

42. «Krabat», Tallinna Linnateater                    5535

43. «Armastus ei hüüa tulles», Kell Kümme        5300

44. «Vanamees ja meri», Tallinna Linnateater, Von Krahli teater 5217 

45. «La traviata», Estonia                               5182

46. «Pöial-Liisi», Tuuleveski                            5130

47. «Lumehelbeke», Tuuleveski                       5108

48. «Carmen», Vanemuine                             4987

49. «Kaota mu naine ära ehk kuidas minust sai mustkunstnik», Kinoteater 4979

50. «Naisevõtt», Vene Teater                          4978

Allikas: Eesti Teatri Agentuuri statistika, «Teatrielu» aastaraamat 2015

Teater Vanmuine 

TEATRITE ETENDUSTE KÜLASTATAVUS 2015. AASTAL

TEATER                    ETENDUSTE ARV              VAATAJAD

1. Vanemuine                        496                   157 816

2. Estonia                             249                   153 657

3. Eesti Draamateater            501                    107 689

4. Tallinna Linnateater            431                     79 645

5. Endla teater                      330                     76 497

6. Rakvere teater                   383                     72 468

7. NUKU teater                      668                      70 815

8. Ugala teater                      278                      51 794

9. Teater NO99                     170                       40 665

10. Vene Teater                     240                      40 451

11. Piip ja Tuut Teater            211                      25 044

12. Kinoteater                       151                      24 029

13. VAT Teater                      213                      21 951

14. Tuuleveski                       184                      19 177

15. Von Krahli Teater             121                       18 580

16. Vana Baskini Teater          138                       17 551

17. Vaba Lava kuraatoriprogramm* 122                15 221

18. Ilmarine                            198                    14 748

19. R.A.A.A.M.                        77                       12 530

20. Kell Kümme                       73                       12 500

21. Tallinna Lasteteater            23                       11 659

22. Kuressaare Linnateater       93                        10 507

23. Kanuti Gildi SAAL              124                         9846

24. Tartu Uus Teater              134                          9709

25. Eesti Tantsuagentuur          65                          9340

26. Theatrum                          96                         8402

27. Sõltumatu Tantsu Lava       111                         7441

28. Nargen Opera                   17                          7256

29. Miksteater                        66                          6922

30. Daysleepers                      8                           6807

31. Emajõe Suveteater            57                           6283

32. Polygon Teater                 46                           5192

33. Teoteater                        93                          4301

34. Must Kast                        67                          3864

35. Tallinna Tantsuteater         38                          3770

36. Banaanikala Projektiteater  36                          3729

37. Varius                            32                          2922

38. Sundown Entertainment     16                          2791

39. Ajateater                        22                          2550

40. Goltsman Ballet                26                          2137

41. Oma Lava                       25                           2075

42. Arena/Eesti Improteater    24                           1752

43. Fine5 Tantsuteater           17                           1746

44. Vilde Teater                    46                           1683

45. Albu vald                        10                           1500

46. Liivi Muuseum                 10                            1368

47. Kukruse Mõisateater         11                            1200

48. Just Meelelahutus             6                               211

49. millimeter performance group 6                           120

KOKKU**                       6434                         1 146 564

*Vaba Lava on produktsioonimaja ning siin tabelis on välja toodud vaid Vaba Lava kuraatorprogrammi lavastused ja mitte kogu projektiteatrite etendustegevus Vaba Lava teatrimajas (mis on vastavate erateatrite all).

** 2015. aastal oli 19 koostöölavastust (neist 9 olid uuslavastused). Tabeli KOKKU real on vastavad arvud maha arvatud.  

Allikas: Eesti Teatri Agentuuri statistika, «Teatrielu» aastaraamat 2015

2015. aasta teatrite repertuaar lavastusliikide järgi

Sõnalavastused                  63,5%

Mitmeliigilavastused            11,9%

Tantsulavastused                 9,5%

Muusikalavastused                7,7%

Nuku-ja objektiteatri lavastused 7,3%

Tsirkus                                 0,2%

Allikas: Eesti Teatri Agentuuri statistika, «Teatrielu» aastaraamat 2015

2015. aastal antud etendused sihtrühmade järgi

Täiskasvanud (22–…)             63,5%

Lapsed (6–11)                      22,6%

Väikelapsed (…–5)                 7,9%

Noored (12–21)                     3,9%

Teismelised (12–16)               2,1%

Allikas: Eesti Teatri Agentuuri statistika, «Teatrielu» aastaraamat 2015

Etendusasutuste tulud suuremate põhitulude kaupa

Toetus riigieelarvest (30 540 162 eurot)                  62%

Piletitulu omaetendustelt (10 502 555 eurot)             21%

Muud majandustegevuse tulud (4 075 708 eurot)        8%

Kohvikutulu (2 066 991 eurot)                                 4%

Toetused omavalitsustelt (1 279 839 eurot)               3%

Muud laekumised (918 406 eurot)                            2%

Toetused mujalt välismaalt (232 457 eurot)               0%

Piletitulu festivalide külalistelt (42 259 eurot)            0%

Toetused ELi struktuurivahenditest (6378 eurot)         0%

Allikas: Eesti Teatri Agentuuri statistika, «Teatrielu» aastaraamat 2015

Etendusasutuste kulud suuremate põhikulude kaupa

Tööjõukulud (30 033 686 eurot)                              64%

Majanduskulud (8 331 920 eurot)                            18%

Halduskulud (4 026 560 eurot)                                 8%

Maksed, kohustused, muud kulud (3 907 081 eurot)      8%

Kohvikukulud (855 209 eurot)                                   2%

Allikas: Eesti Teatri Agentuuri statistika, «Teatrielu» aastaraamat 2015

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles