Närilised hakkavad tubadesse tungima

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Näriliste tõrjumisega tuleks alustada juba suve lõpus.
Näriliste tõrjumisega tuleks alustada juba suve lõpus. Foto: PantherMedia

Suve lõppedes hakkavad närilised ulualust otsima ja tänu erakordselt soodsatele ilmastikuoludele on tänavu kutsumata külalisi liikvel tavalisest enam.

«Soojad talved ja niiske suvi on tekitanud olukorra, kus kahjureid on rohkem kui tavaliselt,» selgitas OÜ Rentokil Lõuna-Eesti müügijuht Anneli Haavandi. Juba praegu hakkavad närilised tuppa tungima, et endale talveks soe koht kindlustada. «Kui olete korralik ja hoiate toidu närilistele mittekättesaadavates kohtades, siis hakkavad nad sööma kõike võimalikku alustades seebist ja lõpetades juhtmetega,» rääkis Haavandi.

Kunagi tegi põhilise tõrjetöö ära loodus ja hiirte populatsiooni hoidsid kontrolli all kassid, nastikud ja nirgid. «Nõukogude ajal sai põranda piirdeliistude jms vahele pandud klaasitükke või plastiliini – hiired loobusid sealtkaudu tuppa tulemast,» õpetab folklorist Marju Kõivupuu. Muidugi võib tema sõnul proovida hiirt ka pudelisse püüda, pannes anuma kaldega seisma ning asetades selle põhja maiuse, ning hiljem kinnipüütud loom loodusesse tagasi lasta. Sel juhul tuleks aga näriline viia vähemalt poole kilomeetri kaugusele, sest muidu on ta pesas tagasi enne, kui ise koju jõuad. Kuidas aga hoida tülikad külalised oma majapidamisest täiesti eemal, juhul kui kodus hiirekütti ei ela?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles