Ebola võib olla arvatust salakavalam

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ebola võib spermaga edasi kanduda üle kolme kuu pärast haigusest taastumist.
Ebola võib spermaga edasi kanduda üle kolme kuu pärast haigusest taastumist. Foto: Panther Media/Scanpix

Pikaajaline ebola üle elanu inimeste jälgimine näitab, et viirus jääb sellest haigusest võitu saanud inimese kehas arvatust kauem ellu.

Uuringutulemused, mida teadlased esitlesid 12. septembril Belgias Antwerpenis näitavad, kui oluline on nende inimeste jälgimine, kes on üle elanud kas ebola või mõne teise harvaesineva nakkushaiguse, kirjutab nature.com. Teadlased on küll juba pikka aega teadnud, et ebola viirus võib tükk aega ellu jääda inimestes, kes on juba terveks saanud, kuid Lääne-Aafrikas toimunud ebola puhang on muutnud seda, kuidas teadlased suhtuvad tulevaste haiguspuhangute vältimisse.

«Nüüd, kui meil on kümneid tuhandeid ellujääjaid ja süsteemsed lähenemisviisid nende jälgimiseks, saab avastada asju, mis toimuvad harvemini ja seostada neid ebolaga,» rääkis maailma tervishoiu organisatsoonis töötav arst ja epidemioloog Daniel Bausch. Peagi on teadlastel kavas avaldada esimene kinnitatud raport selle kohta, kuidas nähtavate ebola sümptomiteta inimene võib mõjutada teist inimest. Guineas andis näiliselt terve ema rinnapiimaga viiruse edasi üheksakuusele lapsele ja laps suri nakkuse tõttu 2015. aasta augustis.

Ühes Antwerpeni kohtumisel esitletud uuringus oletatakse ka, et osal ebolasse nakatunud inimestel jäi haigus diagnoosimata. Inglismaa terviseametnik ja epidemioloog Miles Carroll uuris koos kolleegidega 80 inimese liikumist. Need Guinea inimesed puutusid ebolahaigetega küll kokku, kuid ei jäänud märgatavalt haigeks. Sellegipoolest töötas 15–20 protsendil neist keha välja antikehad, mis on võimelised ebola viiruse vastu edukalt võitlema. Seetõttu arvatakse, et nad võisid haiguse tavalisest kergemalt läbi põdeda, ilma et neil oleks seda avastatud. Ka varem oli teada, et selline «subsümptomaatiline» ehk «asümptomaatiline» ebola on olemas, kuid hiljutistesse uuringutesse on kaasatud rohkem inimesi, keda on varasemast rohkem ka uuritud.

Ebola on üle elanud tuhanded selle viirusega nakatunud inimesed, kuid alles hiljuti avastasid teadlased, et ebola võib nakatunu spermas elus püsida üle kolme kuu. Praegu on Ameerika Ühendriikides käimas kõigi aegade suurim uuring, mis käsitleb ebola viirust haiguse järel ellujäänute spermas. Seni on ebolat spermast avastatud kuni 18 kuud pärast haigusest taastumist.

Seksuaalpartnerile on viirus sperma kaudu edasi antud kuni 17 kuud pärast haigusest taastumist. Enamiku meeste immuunsüsteem suutis viirusest spermas lahti saada aga nelja kuu jooksul pärast haigusest taastumist. Kuna viirus võib spermasse alles jääda väga kauaks, tuleks ebolat põdenud inimestel seksist loobuda või kondoomi kasutada seni, kuni test näitab, et viirus on kehast lõplikult kadunud.

Teadlased rõhutavad siiski, et salaja inimestes varitsev viirus põhjustab uusi haiguspuhanguid väga harva. Juhul, kui hiljutised haiguspuhangud oleksid olnud väiksemad, siis oleks see haiguse vorm tõenäoliselt ka avastamata jäänud. Kindlasti tuleks teadlaste sõnul vältida ebola üle elanud inimeste diskrimineerimist ja ühiskonnast isoleerimist, sest nende elu on juba niigi sageli väga raske.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles