Miljardeid tähti koguv teleskoop Gaia saatis maale esimesed andmed (1)

Riin Aljas
, teadustoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: ESA

Gaia kosmoseteleskoobiga kaardistatakse üle miljardi tähe, juba praegu on andmed 400 miljoni uue taevakeha kohta. 

Gaia kosmoseteleskoobiga töötavad teadlased avaldasid kolmapäeval esimese jao andmeid, mille põhjal peaks tulevikus valmima ligikaudu miljardi tähe asukohta ja eredust näitav, maailma täpseim taevakaart. Lisaks sellele annab teleskoop infot ka kahe miljoni taevakeha asukoha ja liikumise kohta. Täna avaldati esimesed andmed, ent Gaia jääb kosmosesse infot koguma veel mitmeks aastaks. 

Gaia teleskoobi esimene taevakaart
Gaia teleskoobi esimene taevakaart Foto: ESA

Kuigi infot tuleb veel juurde, tõdevad teadlased, et juba praegu kogutud info on osaliselt hoomamatu ning andmete läbi hammustamiseks on vaja avalikkuse abi. Nende juttu toetab tõsiasigi, et kolmapäeval avaldatud andmetest on 400 miljonit taevakeha täiesti uued avastused. Gaia teleskoobi kogutud andmetega saab siin veebilehel mängida igaüks.

«Oleme seni taevast kujutanud Hubble’i teleskoobi kvaliteedi edastatud pildi kaudu, ent uue dataga näeme, et see, mida varem pidasime üheks täheks on hoopiski mitu tähte,» selgitas BBC-le Hollandis asuva Leideni ülikooli teadlane Anthony Brown uue kaardi võimalusi. 

Gaia saadeti kosmosesse 2013.aastal. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles