Anvelt: Tarankovil ei olnud enam inimesi, kes oleksid tema eest seisnud (1)

Nele-Mai Olup
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andres Anvelt
Andres Anvelt Foto: postimees.ru

Pikaaegne kriminaalpolitseiametnik ja endine keskkriminaalpolitsei juht Andres Anvelt ütles Postimehele Nikolai Tarankovi tapmist kommenteerides, et Tarankovil polnud enam inimesi, kellele toetuda ja kes oleksid erinevates olukordades tema eest seisnud.

Anvelti sõnul seisis Tarankov Eesti allilma eesotsas kuni 30 aastat ning alustas Eesti allilma sisulise ülesehitamisega siis, kui organiseeritud kuritegevus alles hakkas siin pead tõstma.

«Oma kõige suurema tähelennu sai ta üheksakümnendatel, kui ehitas üles nõndanimetatud Tallinna ühiskassa struktuuri ja siis kogunesid tema ümber tugevamad ja jõulisemad autoriteedid,» rääkis Anvelt. 

Üks autoriteetidest oli Anvelti sõnul Haron Dikajev, keda nüüd süüdistatakse aastaid tegutsenud kuritegeliku ühenduse juhtimises. Dikajev peeti kinni mullu juuni lõpus ning Harju maakohus võttis ta 1. juulil vahi alla. 

Anvelti sõnul nõrgestas see Tarankovi positsiooni. «Tal ei olnud enam inimesi, kellele toetuda ja kes oleksid erinevates olukordades tema eest seisnud.»

Anvelt tõi näite, et kui 1990. aastate keskpaigas tahtis toona «tõusev allilma täht» Miša (Mihhail - toim.) Gorbatšov jõuliselt Tarankovi positsiooni üle võtta, siis lahendas selle olukorra «suhteliselt veriselt» ära Haron Dikajev. «Dikajev on olnud Tarankovi tugi ja kaitseingel kõik need aastad.» 

«Tarankov jäi sisuliselt üksi sellele põllule, ilma tugevate liitlasteta ja ega allilmas ihutakse üksteise peale hammast nagu hundikarjas, kui on näha, et vaenlane on jäänud nõrgaks, siis teda rünnatakse,» selgitas Anvelt.

Anvelti hinnangul toob Tarankovi surm kaasa muutused Eesti kuritegelikus maailmas.

«Kindlasti toob see kaasa Eesti kuritegeliku maailma ümberjagamise. Kuigi meile väliselt tundub, et seda võib-olla nii palju ei paista silma, siis tegelikult on see maailm olemas ja eksisteerib.»

Anvelt tõi välja, et Eestis võivad pead tõsta täiesti uudsed kuritegelikud struktuurid, niiöelda seaduslikud vargad. «See on selline Vene kuritegeliku maailma tipp,» kommenteeris ta. «Kõige hullem on see, kui Eestis võivad nüüd asemele tekkida täiesti uudsed kuritegelikud struktuurid, mis hingavad Vene traditsionaalse kuritegevuse ehk siis seaduslike varaste taktis. See on see oht, mida ma näen, vaadates 1990. aastate Eesti kuritegeliku maailma arengu tausta.»

Anvelt loodab, et uurijad suudavad Tarankovi juhtumis selgust saada, kuid nendib, et see ei saa ilmselt olema kerge. «Näiteks Kalev Kure tapmine kümmekond aastat tagasi on siiamaani pime,» ütles Anvelt. «Sellised tapmised pole võrreldavad niiöelda tavapäraste tapmistega, kus on võimalik leida tunnistajaid.» Anvelti sõnul tuleb arvestada sellega, et kõik allilma kuriteod on väga keeruliselt ette valmistatud ning selles maailmas harilikult keegi midagi ei räägi.

Siiski usub Anvelt, et informatsiooni tuleb varem või hiljem, juba ainuüksi selle kohta, kes on üle võtmas Tarankovi positsiooni. «Selline maailm ei salli tühja kohta,» kommenteeris ta. «Eesti on nii väike, eks me sellest kuuleme.»

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles