Brasiilia prokuratuur esitas ekspresidendile korruptsioonisüüdistuse

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Brasiilia ekspresident Luiz Inácio Lula da Silva on süüdistused tagasi lükanud.
Brasiilia ekspresident Luiz Inácio Lula da Silva on süüdistused tagasi lükanud. Foto: James Hider/Sao Paulo/The Times

Brasiilia prokuratuur esitas kolmapäeval korruptsioonisüüdistuse ekspresident Luis Inacio Lula da Silvale ja tema naisele, teatas kohalik meedia.

Prokuratuuri informatsioonil said mõlemaid Lula ametiajal põhjendamatuid eeliseid muu hulgas nende rannaäärse korteri ehitanud ehitusettevõttelt, mis on ühtlasi segatud ka riikliku naftafirma Petrobras ümber lahvatanud korruptsiooniskandaali.

Korruptsiooniuurijad tuvastasid 2015. aastal ulatusliku petuskeemi, mille raames petsid Petrobrasi juhid ja alltöövõtjad firmalt aastakümne jooksul üle kahe miljardi dollari ning andsid poliitikutele ja parteidele altkäemaksu.

Skandaal haaras endasse pea kogu Brasiilia poliitilise ja ärieliidi.

Petrobrasi ümbritseva ulatusliku korruptsiooniskandaali raames on süüdistus esitatud kümnetele poliitikutele ja tippametnikele. Mõned neist on praeguseks juba süüdi mõistetud ja vanglakaristuse saanud.

Brasiilia senat mõistis augusti lõpul häältega 61 poolt ja 20 vastu president Dilma Rousseffi süüdi eelarvega manipuleerimises ja tagandas ta ametist. Uueks presidendiks vannutati senine asepresident Michel Temer.

Rousseffit süüdistati eelarveaukude katmiseks ebaseaduslike riigilaenude võtmises. Pahameelt riigipea vastu süvendavad ka majandussurutis, poliitiline halvatus ja riikliku naftafirmaga Petrobras seotud korruptsiooniskandaal.

Brasiilia esimese naispresidendi tagandamine tegi lõpu vasakpoolse Töölispartei 13 aastat kestnud võimuperioodile. Parempoolne Temer juhib Brasiiliat 2018. aasta presidendivalimisteni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles