Kõikide mälumängude isa juubel

Hendrik Alla
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Naapurivisa.
Naapurivisa. Foto: ERR arhiiv

«Kui ma pärast üht võistlust avasin hommikul hotellitoa akna ja pistsin pea välja, et värsket õhku hingata, karjusid üle tänava pargis mänginud koolipoisid kooris: «Huono, huono! Eilen illalla sinä hävisit Kivikoskille (hale, hale, eile õhtul sa kaotasid Kivikoskile)!»» Nii meenutab Hardi Tiidus  Toivo Tootseni raamatus «Vana Hõbe. Hardi Tiidus ja inimesed tema ümber» seda, millised superstaarid mälumängurid omal ajal olid.

Kõnealune seik pärineb poole sajandi tagusest ajast, kui tehti Eesti televisiooni ajalugu. 18. septembril 1966. aastal läks Helsingist otsesaatena Eesti ja Soome televaatajate kodudesse riikidevahelise mälumängu «Naapurivisa» esimene saade.

Eesti poolt esindasid selles ajuhiiglaste mõõduvõtmises Hardi Tiidus, Valdo Pant ja Voldemar Panso. Selleks ajaks oli Leonid Brežnev juba kaks aastat võimul olnud, aga Hruštšovi sula ulatus 1960nadte aastate teise poolde veel niipalju küll, et sai võimalikuks teleprojekt kapitalistliku Soome ja sotsialistliku Eesti vahel.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles