Eesti ujuja sai Rio paraolümpial enda sõnul ebaausa trahvi

Kadi Parts
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Brenda Tilk.
Brenda Tilk. Foto: Joosep Martinson

Enda esimestel paraolümpiamängudel osalev Brenda Tilk langes Rios väga õnnetu juhtumi ohvriks. Nimelt määras Rahvusvaheline Paraolümpiakomitee (IPC) eestlannale 350 euro suuruse trahvi.

Põhjus miks eestlanna trahvi pälvis, oli seetõttu, et ta ujus võistluste soojendusbasseinis ujumislabidatega, mis on ujuja jaoks täiesti tavaline treeningvahend. Nimelt leiab IPC reegliraamatust punkti, et soojendusbasseinis tohib kasutada vaid ujumislauda ning jalgade vahele pandavat punni. Samuti on keelatud lestad, snorklid ning kõik muu selline, vahendas Priit Aaviku ujumisblogi.

Ujumislabidaid ei tohi kasutada seetõttu, et varasemalt on pimedad ja poolpimedad lajatanud kaasvõistlejatele vastu kukalt ning seepärast on tekkinud ka vigastusi. 

«See on esmakordne juhtum kui niimoodi tehakse,» lajatas enda esimestel paramängudel osalev Tilk. «Muidugi tunnen, et mulle on ülekohtut tehtud, sest rahvast oli tol päeval vähe ning ma ei mäletaks, et oleks mingit hullu kokkupõrget olnud vms. Täielik müstika!»

Eesti praeguse aja kõige kuulsam paraujuja Kardo Ploomipuu oli samuti nõutu. «Paljud kasutavad snorklit ja muid keelatuid abivahendeid, basseinis on kuskil 50 ujujat ning vähemalt 10 neist kasutavad mitte-lubatud vahendeid,» selgitas eestlane.

Juhtunu eest määrati Tilgale aga kokkuvõttes 350 euro suurune trahv, mille maksab kinni Eesti Paraolümpiakomitee. «Enne olümpiat polnud ma IPC süsteemis nii palju vigu näinud, kuid nüüd saan aru, kui palju auke tegelikult on selles süsteemis. Alustades minu trahvist ja lõpetades ebaausalt klassifitseeritud sportlastega,» sõnas Tilk lõpetuseks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles