Eesti on esindatud maailma suurimal kunstiraamatute messil

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
NY Art Book Fair
NY Art Book Fair Foto: Plakat

Kirjastus Lugemik esitleb raamatumessil New York Art Book Fair kolme uut raamatut ning ühte uut koostööprojekti.

15.–18. septembril 2016 osaleb kunstiraamatute kirjastus Lugemik neljandat korda raamatumessil New York Art Book Fair, kus näitab sel aastal kokku 27 erinevat teost.

New Yorgis tuleb esmaesitlusele kolm uut Lugemiku väljaannet:

Alice Kase esimene monograafia, mis koondab Kase kui noorema põlvkonna ühe isikupäraseima maalikunstiku maale, joonistusi ja teoste visandeid aastatest 1998–2016. Raamatu on koostöös kunstnikuga koostanud Mikk Heinsoo ja Indrek Sirkel, raamatu on kujundanud Mikk Heinsoo.

Mikko Rikala kunstnikuraamat “Towards Nothing” käsitleb tajumise subjektiivsust ning aja möödumist ja selle ilmingute vältimatust. Graafiline disainer Tuomas Kortteinen on raamatu kujunduses samuti rõhutanud teatavat haprust ning objektide kaduvat olemust. Raamatusse on kirjutanud teksti kirjanik Harri Salmenniemi.

Samuti on Lugemikul äärmiselt hea meel esitleda oma esimest koostööprojekti kirjastusega Knock! Knock! Books ning kaaskirjastada nende esimene raamat “Knock! Knock! Books. Notes, Memories and Fictional Accounts of the Published Works”.

K!K!B on kirjastus, mis annab välja kultuuriteoreetilisi tekste. Seni on ilmunud muuhulgas Taani misjonäri Christian Harald Nielseni päevaraamat tema aastatepikkuseks veninud külaskäigust nasakkide juurde Gröönimaal ning kõik kaheksa numbrit saksakeelset avangardset sisearhitektuuriajakirjast Der Inneraum des Abendlandes. Kirjastuse Knock! Knock! Books asutajad ning ka uue raamatu autorid ja kujundajad on Else Lagerspetz ja Loore Sundja.

"Knock! Knock! Books’i" raamatu esitlus toimub 17. septembril, kohal on autorid Else Lagerspetz ja Loore Sundja. Esitlus algab kell 14.00, Lugemiku laua juures N29.

Lisaks esmaesitlustele tutvustab Lugemik messil Põhja-teisu trükiseid: Eesti Arhitektuurimuuseumiga koostöös väljaantud Salto arhitektide & Neeme Külma raamat “Face-to-Face: The Story of the Baltic Exchange", Marge Monko trükis “Don’t Wind It Up, Turn It On” ning Eesti Tarbekunsti- ja Disainimuuseumiga koostöös kirjastatud Ott Metusala Estoplasti toodangut käsitlev teos “Nobody Expected There Would Be Much Discussion About It”.

Lisaks on  on messil esindatud Lugemiku väljaanded järgnevatelt autoritelt: Dénes Farkas, Laura Kuusk, Tõnis Saadoja, Tuukka Kaila, LeRoy Stevens, Mari Laanemets, Marge Monko, Kadri Noormets, Johan Tali, Johanna Jõekalda, Siim Tuksam, Anna-Stina Treumund, Jaanus Samma, Flo Kasearu, Mark Raidpere, Merike Estna, Marko Mäetamm, Anu Vahtra, Kristi Kongi, Ott Metusala, Ralf Lõoke, Maarja Kask ja Neeme Külm.

Üheteistkümnendat korda toimuv NY Art Book Fair on maailma suurim kunstiraamatute mess, kus sel korral osaleb rohkem kui 350 väikekirjastust, raamatupoodi, antikvariaati ning kunstnikku 29 riigist üle maailma. Eelmisel aastal külastas messi kolme päeva jooksul rohkem kui 35 000 inimest. Messi korraldab New Yorgis asuv legendaarne Printed Matter – 1978. aastal loodud ja nüüdseks maailma suurim kunstnikuraamatutega tegelev mittetulunduslik organisatsioon.

Lugemik on Tallinnas tegutsev iseseisev kunstiraamatute kirjastus, mille asutasid 2010. aastal graafiline disainer Indrek Sirkel ning kunstnik Anu Vahtra. 2015 aastal liitus Lugemikuga kunstnik ja kuraator Laura Toots. Koostöös noorte kunstnike, disainerite ja teoreetikutega on Lugemik tänaseks välja andnud üle 50 trükise. 2013. aasta kevadel avas Lugemik Eesti Kaasaegse Kunsti Muuseumi (EKKM) hoovil raamatupoe, kus müüakse ligikaudu kahesaja erineva kodumaise ja rahvusvahelise kirjastuse väljaandeid.

Kirjastust Lugemik toetavad Eesti Kultuurkapital, Eesti Kultuuriministeerium, Eesti Kaasaegse Kunsti Arenduskeskus, Euroopa Regionaalarengu Fond.

NY Art Book Fair

15.–18. september 2016

Avamine: 15. september

Lugemiku laud: N29

MoMA PS1

22-25 Jackson Ave.

Long Island City

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles