Euroopa on hädas õuntega

Uuno Prostamool
, Euroopa Haige Mees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uuno Prostamool,
Euroopa haige mees
Uuno Prostamool, Euroopa haige mees Foto: Postimees.ee

Eesti aedades valminud rikkalik õunasaak on pannud meie vananeva elanikkonna tõsise katsumuse ette – kõiki õunu ei suudeta kohapeal ära süüa ning õunad on hakanud massiliselt Euroopasse valguma.

Täpselt aasta eest avaldas miljonitele inimestele kogu maailmas muljet kantsler Angela Merkeli põhimõtteline otsus avada Saksamaa meie õunasaagile. Sakslased kogunesid ämbrite ning korvidega raudteejaamadesse ja piiripunktidesse, et süüa kohapeal ning viia koju nii palju õunu kui võimalik.

Aasta hiljem on tuul pöördunud – sakslane sööb kartulit, kana ja riisi, kuid meie õuntele ütleb: «Nein!» Kaheldavaks on muutunud õunauputuse kultuuriline mõju. Algselt nähti Eesti õunte saabumist kui muutumist pluralistlikumaks ja kultuuriliselt mitmekülgsemaks riigiks, kes rikastab dieeti eksootiliste sortidega nagu «Valge klaar», «Antonovka», «Suislepp» ja «sibulõun», kuid aastavahetusel Kölni saiatehases plahvatanud õunastruudeli-ladu ning miljonid õhus hõljuvad äädikakärbsed on tekitanud suure poliitilise skepsise.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles