Vene duumavalimised: välja tuli nagu alati

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üleeile Narvas Venemaa saatkonna ees Vene kodanikest tekkinud järjekord, kes kõik soovisid hääletada.
Üleeile Narvas Venemaa saatkonna ees Vene kodanikest tekkinud järjekord, kes kõik soovisid hääletada. Foto: ITAR-TASS / Scanpix

Rekordmadala valimisaktiivsuse tõttu saavutas Venemaa parlamendivalimistel pühapäeval uues duumas absoluutse enamuse võimupartei Ühtne Venemaa, samal ajal kui liberaalsete erakondade jaoks oli tulemus kõigi aegade halvim.

«Võimude panus valimisaktiivsuse vähendamises ja igavas valimiskampaanias õigustas ennast täielikult,» kommenteeris Moskva tuntuima sõltumatu nädalalehe Novaja Gazeta poliitikaanalüütik Kirill Martõnov. Ta pidas silmas, et vähesest huvist suvilahooaja lõpus toimuvate valimiste vastu lõikas oodatult suurimat kasu Ühtne Venemaa, kelle põhiline valijaskond elab maal ja väikelinnades, kus on valimisaktiivsus alati kõrgem.

Ühtse Venemaa saadikud kogusid nimekirjavalimistel kokku 54 protsenti häältest, aga kui lisada juurde ka ühemandaadiliste ringkondade tulemused, siis oli nende toetus masendavalt suur – 76 protsenti. Uues duumas annab see tunduvalt üle kahe kolmandiku häältest – 344 kohta 450st, mis on kümme protsenti rohkem kohti, kui nad said eelmistel duumavalimistel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles