Taasavastatud Aafrika pärl Ata Kak esineb koos neljaliikmelise bändiga klubis Hollywood!

Janar Ala
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ata Kak
Ata Kak Foto: Kuvatõmmis

Ata Kak on Ghana päritolu muusik, kes andis aastal 1994 omal käel välja kasseti “Obaa Sima”. Iseõppinud pillimehe ja laulja 50-ses tiraaźis ilmunud album mattus Aafrika kassetilaviini alla ning jäi suurema tähelepanuta.

Enam kui 20-aastat hiljem on aga mehest saanud nõutud nimi. Tema looming läheb korda nii tõsistele maailmamuusika gurmaanidele kui kõige uue ja huvitavaga kursis olevatele fanattidele.

Ata Kak'i haruldase kasseti otsa komistas aastal 2002 Cape Coasti turul newyorklane Brian Shimkovitz, kes alustas leiust inspireerituna tänaseks populaarse muusikablogi & plaadifirmaga Awesome Tapes From Africa. Shimkovitz võttis ühtlasi oma hingeasjaks “Obaa Sima” autori ülesleidmise, sest planeeris teose uuesti välja anda.

Otsingud Ghanas, Los Angelesis, Saksamaal ja Kanadas võtsid aga aastaid. Õigetele jälgedele jõudes selgus, et salapärane Ata Kak oli lahkunud Ghanast ning elanud vahepeal Düsseldorfis ja Torontos, tegutsedes seal reggae-bändides. Aafrika pärl Ata Kak, kodanikunimega Yaw Atta-Owusu, oli lõpuks leitud.

Ata Kaki muusika segab omavahel Ghana highlife’i, Chicago house’i ja räppmuusikat. Oma mõjutajatena on ta nimetanud muuhulgas Grandmaster Flash'i ja James Brown'i. Möödunud aastal nägi “Obaa Sima” uuesti ilmavalgust, levis kulutulena üle maailma ning kindlustas koha muusikasõprade ja kriitikute südameis. Seda kõike tänu plaadifirmale Awesome Tapes From Africa.

Briti mõjukas internetiväljaanne Fact Magazine nimetas “Obaa Sima” aasta 2015 olulisemaks rerelease'iks.

Eesti Ekspressi kultuurilisas Areen andis Siim Nestor plaadile maksimumpunktid:

“Lõbus, kerge, haarav ja teistsugune muusika, parim, mis ainult erakordset muusikat levitav Awesome Tapes From Africa praeguseks hetkeks plaadile on trükkinud. Soovitan massiivselt!”

Sel suvel vallutas Ata Kak oma live-show’ga mainekate Euroopa festivalide (Sonar, Flow Festivaljpt) lavad, ajas rahvamassid hullunult tantsima ning tvii keeles räppima. Nüüd on järg Tallinna käes.

Piletid Ata Kaki kontserdile on tänasest eelmüügis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles