Lammutustööde hanked kütavad kirgi

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maleva 18 maja lammutamine.
Maleva 18 maja lammutamine. Foto: Mihkel Maripuu

Lammutusfirmade esindajad kurdavad, et loevad läbi viidud hangetest alles ajalehest siis, kui ühe või teise objekti lammutamine juba käib ning odavama pakkumise tegemiseks on lootusetult hilja.


Alles hiljuti saatsid kolme lammutusfirma esindajad Tallinna linnaametnikele ühise kirja seoses Maleva 18 asunud kurikuulsa ühiselamu tüüpi maja lammutamise hankega. Tookord ütles Põhja-Tallinna vanem Karin Tammemägi Postimees.ee’le, et kõik on seaduslik, sest tööde summa jäi tublisti alla selle piirmäära, mis nõudnuks avaliku hanke korraldamist.

Seetõttu korraldati suunatud hange ning võeti pakkumised seitsmelt firmalt. Hanke võitis Aspen Grupp OÜ 87 470 euro suuruse pakkumisega. Ametnike sõnul otsustati Aspeni kasuks muuhulgas ka seetõttu, et firma muutis eelmisel aastal edukalt olematuks Tartu maantee alguses asunud Kunstiakadeemia hoone. Kummalisel kombel aga oli konkurentidel ka tolle töö hanke kohta küsimusi.

Nüüd pöördus nii linnavaraameti kui Põhja-Tallinna valitsuse poole ka Purustaja OÜ, kes soovis tulevikus lammutustööde hangete kohta õigeaegselt infot saada, nii et firmal oleks võimalik hangetel osaleda. Maleva tänava maja lammutamise kohta arvas firma juht Kuido Kaskla, et selle töö oleks tunduvalt odavamalt tehtud saanud kui 87 470 euro eest.

«Samas näitavad Purustaja OÜ kiired kalkulatsioonid, et antud objekti õigustatud lammutamise hind pidanuks olema hinnavahemikus 60-80 tuhat eurot sõltuvalt pakkumise ettevalmistamiseks antavast ajast, hankelepingu täitmise perioodist ning hankelepinguga seatud ülesande püstitusest. Igal juhul pidanuks tasandatud ja heakorrastatud ehitusplatsi saama tellijale üle antud maksimaalselt 80 000 euroga,» väitis Kaskla oma kirjas.

Maleva tänava maja lammutamisega tegeleva Aspen Grupi juhataja Kaidar Erik on teisel arvamusel. «Tegu pole ju ainult hoone lammutamisega. Kui te võtate selle hanke tingimused lahti, siis seal on üles loetud ka muud tööd, mis tuleb ära teha. Seal on vaja kevadel haljastus teha, kogu ala peale kasvumuld tuua ja muruseeme külvata. Siis veel kommunikatsioonid sulgeda,» loetles Erik.

Ta lisas, et sellelt objektilt suurt ja kadestamist väärivat tulu küll ei tule. «Ma tegin nendele küllaltki hea pakkumise. Ütleme nii, et isegi masu tingimustes oleme tunduvalt kallimaid ja kasumlikumaid töid saanud. Kui keegi väidab, et ta suudab tunduvalt odavamalt teha, siis ma oleksin ta hea meelega alltöövõtjaks võtnud,» ütles Aspen Grupi juhataja.

Kaskla tunnistas, et ei ole hanke tingimustega detailideni kursis, kuid soovib linnaametnikelt siiski selgitust selle kohta, missugustelt firmadelt pakkumised võeti ja milliste kriteeriumide alusel need firmad välja valiti.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles