Autoriõigus jääb autorile elu lõpuni

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Disainerite liidu juht Ilona Gurjanova
Disainerite liidu juht Ilona Gurjanova Foto: Laura Oks

Kuigi disaineril on üldiselt vähe võimalusi oma ideed kaitsta, võivad siin abiks olla nii patendivolinik, kohus kui ka üleüldine teadlikkus, et teise idee kasutamine tähendab kopeerimist ja autoriõiguse rikkumist.

«Tegelikult on disainerid väga halvas olukorras – neil ei olegi seal midagi ette võtta,» nentis Eesti Disanerite Liidu esimees Ilona Gurjanova. Ta lisas, et kui keegi teeb helkuri, siis ta saab ära kaitsta ainult selle kuju. «Ta ei saa kaitsta seda, et helkur on ehe,» rääkis Gurjanova.

Tema sõnul on loomevaldkonnas palju inimesi, kes ei vaevu end autoriõiguste teemaga lähemalt kurssi viima. «Arvatakse, et kui tööstusomandi kaitse või litsents on läbi, siis võib seda ideed kasutada, aga autoriõigus jääb ju autorile elu lõpuni. Siis sa kopeerid ikkagi tema loomingut,» märkis Gurjanova.

Näiteks Suurbritannias keelati hiljuti ära disainiklassika järeletegemine ka siis, kui kaitse tähtaeg on juba läbi. «See, mis konkureerib, on ju idee, mitte selle tiražeerimine,» märkis Gurjanova.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles