Ida-Euroopa parim energiasäästu idee pärineb Eestit esindavalt Soome ettevõttelt

Aivar Pau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
KICkoff 2016 võitjad
KICkoff 2016 võitjad Foto: Aivar Pau

Poola pealinnas Varssavis pärjati täna Kesk- ja Ida-Euroopa parima ja värskeima säästva energia tiitliga Eestit esindanud Soome ettevõte PolarSol, mille loodud lahendus seob omavahel sisuliselt kõik põhjamaistes kodudes saadaolevad energiaallikad.

Ettevõtte peamiseks ideeks on kasutada sooja tootmiseks päikeseenergiat ka talvistes oludes, tõsi aastaringselt moodustab see kogu soojatootmisest Soome oludes ligikaudu 15 protsenti.

Selleks, et saada sooja majja ka külmadel talveöödel, on ettevõtte loonud hübriidlahenduse, mille abil kogutakse ja talletatakse nii päikese-, õhksoojuspumpade ning majast väljuva õhu ja tarbevee soojus ja kasutatakse seda kombinatsiooni hoone kütmiseks.

Kokkuvõttes on PolarSoli peamiseks tooteks roostevabast terasest soojusvahetid, mis erinevalt konkurentidest kasutab majja siseneva õhu soojendamiseks ka teisi allikaid kui tavapärane majast välja ventileeritav õhk.

Lisaks on ettevõte loonud erilise tarkvara, mis jälgib pidevalt parasjagu saadaolevaid energiaallikaid ja kasutab neist oludest lähtuvalt parimat ja säästlikumat.

Süsteemi kolmandaks oluliseks komponendiks on maa-alune soojusakumulaator, millesse talletatud soojust saab kasutada näiteks siis, kui kõigist teistest allikatest pole midagi kasulikku parasjagu saada.

Kalev Spa suguse energiatarbimisega ettevõte kulutab PolarSoli hinnangul igal aastal soojusenergiale ligi 36000 eurot enam kui võiks.

PolarSol esitlus Varssavis
PolarSol esitlus Varssavis Foto: Aivar Pau

Aastal 2009 tegevust alustanud ettevõttel on hetkel töös kaks tootmist: üks Soomes ja üks Eestis. Turustajaid on kuues riigis ja järgmisel aastal loodetakse leida selliseid juurde 10 ning müüa nende abil vähemalt 50 sellist süsteemi.

Joensuus peakontorit omav ettevõte esindas Eestit Euroopa energiavaldkonna innovaatori KIC InnoEnergy korraldatud säästva energia ideede konkursi KICkoff finaalis kümne parima Kesk- ja Ida-Euroopa idufirmade ja ettevõtte seas.

Konkursil peaauhinnaks oli 10 000 eurot, kuid ettevõtte esindaja sõnul osaleti üritusel pigem uute kontaktide loomise eesmärgil. Seni on toote arendamisele tema hinnangul kulutatud ligi pool miljonit eurot. PolarSolil on nüüd võimalus liituda KIC InnoEnergy Highway kiirendiga koos kuni 150 000 euro suuruse investeerimistoetusega.

Võistluse žüriis oli Eesti esindajaks Eesti Energia endine juhatuse esimees Sandor Liive.

Leedut esindas võistlusel näiteks iduettevõte Smart  Charge Mobile, mis on loonud telefone ülikiirelt laadiva lahenduse, mida on testitakse hetkel riigi bensiinijaamades.

Kreekat aga üritusel teise koha pälvinud ettevõtmine nimega PleioneEnergy, mis sarnaselt eestlaste Skeletonile loob lahendusi grafeenipõhiseks energiatalletamiseks – tõsi, see ettevõte installeerib neid kipsplaatidesse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles