Kohus pani Keskerakonna peakontori garantiikirjade katteks hüpoteegi alla (16)

Tiina Kaukvere
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Oudekki Loone Keskerakonna peakontori ees.
Oudekki Loone Keskerakonna peakontori ees. Foto: Jaanus Lensment

Kohus seadis Keskerakonna Toompeal asuvale peakontorile Paavo Pettai firmale OÜ Midfield antud garantiikirjade katteks hüpoteegi.

Jutud, nagu oleks aastaid erakonna valimiskampaaniaid korraldanud OÜ Midfield juba esitanud parteile 2014. aasta lõpus allkirjastatud ja hiljuti avalikuks tulnud garantiikirjadest tuleneva nõude, on Keskerakonnas juba mõnda aega liikunud. Veel eelmisel nädalal oli erakonna peasekretär Oudekki Loone sel teemal ebamäärane.

Eelmisel nädalal seati peakontorile Harju maakohtu määrusega aga hüpoteek.

Loone kinnitab nüüd, et Harju maakohtu 15. septembri määrusega rahuldati Midfield OÜ arbitraažkohtusse esitatud hagi tagamise taotlus. Hagi tagamiseks on kohus nõustunud seadma Toom-Rüütli 3/5 kinnistutele hüpoteegid kogusummas 800 680 eurot. 

«Kindlasti kasutab Keskerakond määruskaebuse esitamise võimalust,» kinnitas Loone, kelle sõnul oli kohtumääruse saamine üllatav, sest puudus teadmine arbitraažikohtusse esitatud hagist. Loone väitel ei tea erakond siiani hagi sisu ning erakonna poole pole pöördutud kolmandate isikute nõuetega. Sama kinnitas Loone ka tänases Eesti Päevalehes ilmunud artiklis. 

«Probleem on olemas, probleem on tõsine, mida osa inimesi eitas, aga me tegeleme sellega pärast presidendivalimisi. Kohe kui president on valitud, siis hakkame selle teemaga süvitsi tegelema,» ütles Keskerakonna juhatuse aseesimees Jaanus Karilaid. «On ju selge, et kui on garantiikirjad, siis sel on mingi laiem sisu. Seda me kartsime, erakonna juhtimine ei saa nii olla, et tekivad garantiikirjad nii, et juhatus midagi ei tea. Nüüd on siis viljad käes – kui juhatus jääb asjadest eemale, siis tekivad sellised üllatused,» lisas Karilaid.

Septembri algul otsustas erakorraliselt koos käinud juhatus tellida garantiikirjade hindamiseks juriidilise ekspertiisi ning moodustas asjaga tegelemiseks ka töörühma, kuhu kuuluvad juhatuse liige Taavi Aas, peasekretär Loone, tegevsekretär Peeter Vitsur ja erakonna büroo nõunik Andres Hiie.

Teadaolevalt allkirjastas Keskerakonna toonane peasekretär ja juhatuse liige Priit Toobal 2014. aasta detsembris Keskerakonna nimel OÜga Midfield kaks garantiikirja, millest ühe kohaselt garanteerib erakond Midfieldi kohustusi kolmandate isikute ees summas 460 000 ja teise järgi summas 230 000 eurot. Mõlemad garantiikirjad kehtivad Postimehe andmetel ühesugustel tingimustel 2019. aasta lõpuni. Kirjade järgi peaks Keskerakond kohustuse täitma viie tööpäeva jooksul Midfieldi nõude kättesaamisest.

Vandeadvokaat Jaanus Tehver on Postimehele öelnud, et tehingud on erakonnale ilmselt siduvad, sest garantiikirjade allkirjastamise ajal oli Toobal Keskerakonna juhatuse liige ning registriandmetel oli igal juhatuse liikmel õigus Keskerakonda õigustoimingutes ainuisikuliselt esindada. Samuti ei sisalda Keskerakonna põhikiri tema sõnul sätteid, mis piiraksid juhatuse liikmete volitusi erakonna nimel tehingute tegemisel.

«Eeltoodust saab lühidalt järeldada, et Priit Toobali poolt oma ametiaja jooksul Keskerakonna nimel tehtud tehingud on erakonnale siduvad, välja arvatud juhul, kui esineb mõni seaduses sätestatud alus tehingu tühisuseks või kehtetuks tunnistamiseks,» lausus ta.

Tehveri sõnul on Keskerakond garanteerinud kõiki Midfieldi kohustusi kolmandate isikute ees ning see, kas erakond on praegu Midfieldile võlgu või mitte ning kui suur see võlg on, ei puutu garantiikirjade sisust tulenevalt üldse asja. Tema sõnul tähendab see tavakeeles, et kui Midfield on oma lepingupartneritele või ka näiteks maksukohustuste eest riigile võlgu, siis vastava taotluse esitamisel kohustub Keskerakond selle kohustuse Midfieldi eest täitma. «Lühidalt: garantiikirjast tuleneb Keskerakonnale kohustus maksta Midfield OÜ võlgu, kui viimane seda nõuab,» märkis ta.

Tehveri sõnul on Keskerakonna kohustus täita kõiki Midfieldi rahalisi kohustusi võlausaldajate ees piiratud vaid garantiisumma ja garantii kehtivusajaga. «Muid lisatingimusi Keskerakonna maksekohustuse tekkimisele garantiist ei nähtu. Keskerakond ei saa ühepoolselt garantiid lõpetada – tegemist on niinimetatud tagasivõtmatu garantiiga,» selgitas vandeadvokaat.

Samuti ei nähtu garantiikirjadest tema sõnul asjaolusid, mis annaksid aluse garantiikirjade ja neist tulenevate kohustuste kehtivust vaidlustada. «Teoreetiliselt on muidugi sellele vaatamata võimalik, et garantiikiri on kas kehtetu või tühine – näiteks on dokument võltsitud või on tegemist näiliku tehinguga, millega varjatakse mõnda muud tehingut – või on garantiikohustused praeguseks lõppenud ehk Keskerakond ja Midfield OÜ on mingis vormis kokku leppinud garantiikohustuse ennetähtaegses lõppemises, kuid selliste asjaolude tuvastamine eeldaks lisaandmeid ja -dokumente,» märkis Tehver, kelle sõnul annavad olemasolevad andmed põhjust eeldada, et garantiikirjad ja neist tulenevad kohustused on kehtivad.

Kommentaarid (16)
Copy
Tagasi üles