Ansip pidi Junckerile alla vanduma (3)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andrus Ansip
Andrus Ansip Foto: Lehtikuva / Scanpix

Euroopa komisjoni digitaalse ühisturu eest vastutav volinik Andrus Ansip teatas täna, et loobub rändlustasude kaotamise esialgses kavas seisnud 90päevasest limiidist.

«Me ei pane mingeid piire sellele, kui kaua või kui mitu päeva saavad reisijad lisatasudeta rändlusteenuseid kasutada, kuid me otsustasime paika panna mõned selged kaitsemeetmed seoses residentsusega,» ütles Ansip tänasel meediabriifingul.

Ajaliste limiitide asemel lubaks volinike uus ettepanek kehtestada operaatoritel neile tarbijatele erimeetmeid, kelle välismaine telefonikasutus ületab märkimisväärselt kodumaist telefonikasutust. Samuti lubataks mobiilioperaatoritel panna kinni sellised SIM kaardid, mida kasutatakse peaasjalikult välismaal.

Volinike uus ettepanek esitatakse 28 liikmesriigi vastavatele ametitele kooskõlastamisele. Praeguse kava järgi peaks rändlustasude kaotamise plaan Euroopa Liidus jõustuma järgmise aasta 15. juuniks.

Ansip ning digivolinik Oettinger avaldasid septembri alguses rändlustasude kaotamise kava esialgsed detailid, mis pälvisid mitmete Euroopa parlamendi liikmete ning tarbijate esindusorganisatsioonide teravat kriitikat. Kava järgi ei oleks Euroopa telekomioperaatorid saanud tarbijatelt teistes liikmesriikides telefoni kasutamise eest lisatasu küsida kokku vaid 90 päeval aastas. Pärast nimetatud ajalise piiri ületamist oleks operaatoritel olnud õigus lisatasusid rakendada.

Ansip ning Oettinger väitsid toona, et statistika järgi ei veeda 99 eurooplastest reisijatest rohkem kui 90 päeva välismaal.

«90 päeva on range miinimum. Mobiilsidefirmad võivad alati pakkuda rohkem või isegi otsustada limiite üldse mitte kohaldada. Mõned on seda juba teinud ja me soovitame seda tungivalt,» seisis Ansipi ja Oettingeri tehtud ühisavalduses.

Projekti tagasi saatnud Euroopa komisjoni presidenti Jean-Claude Junckerit põhjendus ei rahuldanud ning ta saatis selle ümbertegemisele. Samuti pälvis projekt palju pahameelt Euroopa Parlamendis.

Komisjon avalikustas esialgse rändlustasude kaotamise plaani möödunud aasta alguses.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles