Sergei Stadnikov: tõenäoliselt asub riiki juhtima asepresident Suleiman

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Egiptuse asepresident Omar Suleiman
Egiptuse asepresident Omar Suleiman Foto: SCANPIX

Egüptoloog Sergei Stadnikovi hinnangul on tõenäoline, et Egiptuse uueks liidriks saab hiljuti asepresidendiks nimetatud senine salapolitsei ülem Omar Suleiman.

«Opositsioon jäi viimastel valimistel ilma igasugusest esindusest, valimisi võltsiti ja selline tulemus oli ilmselt viga,» rääkis Stadnikov ETV saates «Välisilm».

«Küsimus on kellele oli valimiste võltsimine kasulik? Miks Omar Suleiman on nii rahulik? Miks sõjavägi on nii rahulik?» loetles Stadnikov võtmeküsimusi.

«Moraalne vastutus olukorra pärast Egiptuses on USA viimase 30 aasta poliitilise eliidi käes. Reaalpoliitikast võib ju aru saada, aga üle võlli ei tohi minna kummagagi – ei reaalpoliitika ega idealistliku välispoliitikaga,» hoiatas egüptoloog.

«President Bush oleks võinud juba 2005. aastal selgelt Hosni Mubarakile öelda, et veel on võimalus lahkuda viisakalt ja pojale Gamalile võim üle anda,» sõnas Stadnikov. «Reaalpoliitikast ja senisest Egiptusest on olnud kõige huvitatum pool muidugi Iisrael.»

«Mubaraki minek on küll kindel, aga millal ta läheb, seda ei tea. Praegu on iga järgnev päev vesi Mubaraki tiiva veskile. Mässuliste aktiivsus paistab pisut kahanevat,» leidis ta.

«Tõenäoliselt asub riiki juhtima asepresident Suleiman, 1936. aastal sündinud mees, kes on pidanud salajasi läbirääkimisi Iisraeliga, ka on tal sidemeid USAs,» kirjeldas Stadnikov.

«See näiliselt rahustaks Moslemi Vennaskonda. El-Baradeil pole šanssi riigijuhiks saada, tal pole karismat, teda seostatakse läänega üheselt, ta on ka kaua läänes elanud,» rääkis Stadnikov pikaaegsest ÜRO aatomienergia agentuuri juhist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles