Tartu Ülikool jõudis mainekaimas ülikoolide edetabelis seni kõrgeimale kohale (1)

Riin Aljas
, teadustoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu Ülikool.
Tartu Ülikool. Foto: Margus Ansu

Eile õhtul avaldatud ajakirja Times Higher Education (THE) maailma ülikoolide pingereas on Tartu Ülikool tõusnud seni kõrgeimale kohale – vahemikku 301–350.

2004. aastast ilmuvat THE tabelit peetakse maailma mainekaimaks ja objektiivseimaks ülikoolide pingereaks, mis kõrvutab maailma teadusülikoole kõigi peamiste tegevusalade lõikes. Pingerea koostamisel võetakse arvesse 13 tulemusnäitajat, mis on koondatud viide rühma: õpikeskkond (30% üldhindest), teadus (30%), teadustulemuste mõjukus (30%), tulu ettevõtetega sõlmitud lepingutest (2,5%) ja rahvusvahelisus (7,5%).

Võrreldes edetabeli läinudaastase väljaandega on Tartu Ülikool parandanud oma tulemust THE viiest indikaatorite rühmast neljas, sealhulgas eriti tuntavalt teadustöö mõjukuse osas (viitamiste arv publikatsiooni kohta), kus TÜ paigutus 2. detsiili. Bibliomeetrilises analüüsis võttis THE tänavu lisaks 12 miljonile teadusartiklile arvesse enam kui poolt miljonit raamatut ja raamatupeatükki, mis tagab kunstide ja humanitaarteaduste valdkonna varasemast parema esindatuse.

Edetabeli tänavuaastase väljaannet koostades hindas THE 1313 ülikooli ning reastas neist 980. Tabel ei arvesta väga kitsalt spetsialiseerunud ülikoole, ega neid, mille teadusproduktsioon viimasel viiel aastal (2011–2015) on olnud väiksem kui 150 artiklit aastas. Teise Eesti ülikoolina on pingereas esindatud ka Tallinna Tehnikaülikool, mis paikneb positsioonil 601-800.

Edetabeli koostamise metoodikaga on võimalik lähemalt tutvuda THE kodulehel.

Septembris avalikustati ka maailma 800 parimat ülikooli reastava edetabeli QS World University Rankings selleaastane väljaanne, kus Tartu Ülikool saavutas samuti oma seni parima tulemuse, jõudes 347. kohale.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles