Kadakamari annab maitset ja tervist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Wikimedia

Kadakas on mitmekülgne taim, mida kasutatakse ilu-, maitse- ja ravimtaimena. Ravimiseks korjatakse marikäbisid, mis on rahvasuus rohkem tuntud kui kadakamarjad. Marikäbisid korjatakse siis, kui need on täiesti küpsed – kas septembris või oktoobris.

Harilik kadakas (Juniperus communis) kasvab tihti mereäärsetel aladel ja karjamaadel, aga ka metsas, nõmmel ja loopealsel. Enamasti kasvab see kuni kolme meetri kõrguseks, harva ka kuni kümne meetri kõrguseks.

Kadakamarjad on head ja universaalsed maitselisandid paljudes toitudes. Karepa ravimtaimeaia perenaise Katrin Luke sõnul tuleks kogutud kadakamarjad kuivatada ning siis saab neist valmistada näiteks maitsesoola. Selleks tuleb kuivatatud marjad koos soolaga peeneks jahvatada. Kadakasool sobib hästi leivatainasse, lihale, marinaadidele, kala soolamiseks jne. Kasutusvõimalusi on palju.

Samuti saab kadakamarjadest valmistada siirupit. Selleks soovitab Katrin Luke hautada kadakamarju ja soovi korral ka oksi kuumas vees 6–10 tundi, kuid segu ei tohiks keema lasta. „Pärast leotamist kurnake segu, lisage pektiiniga suhkrut ja sidrunit või ebaküdooniat,” õpetab ta. Kadakasiirup sobib magustoitudele, kookidele, ahjulihale jne. Ka poes müüakse kadakasiirupeid, kuid need on tihti liiga magusad võrreldes ise valmistatud siirupiga. „Õige kadakasiirupi tunneb ära selle järgi, et see on sinist värvi,” soovitab taimetark.

Eeterlikud õlid

Kadakamarjad sisaldavad eeterlikku õli, suhkrut, vaike, värvained, rasvõli, orgaanilisi happeid, parkaineid ja mikroelemente (mangaani, rauda, vaske ja alumiiniumi). „Kadakamarjadel on külmetushaiguste ajal põletiku- ja mikroobidevastane toime. Samuti ergutavad kadakamarjad uriini- ja sapieritust ning soodustavad seedimist,” ütleb Katrin Luke.

Kuna kadakamarjadel on organismist vett väljutav ehk diureetiline toime, siis on marjadest valmistatud tõmmist kasutatud rahvameditsiinis ka tursete vähendamiseks. Samuti võib tõmmist kasutada kurgu kuristamiseks, see hävitab hästi mikroobe ja aitab võidelda halva hingeõhu vastu.

Tõmmise valmistamiseks võtke kaks teelusikatäit kuivatatud kadakamarju ühe tassitäie keevkuuma vee kohta ning laske neil kuumas vees seista kuni tund aega. Tursete korral võiks tõmmist võtta kolm supilusikatäit enne söömist. Tõmmis on sisuliselt kangem ja kauem tõmmanud tee, mistõttu seda tarvitatakse korraga väiksemas koguses.

Kadakaviht

Veel kasutatakse eeterliku õli poolest rikkaid kadakamarju näiteks hingamisteedele auru tegemiseks. Rahvameditsiinist on tuntud ka soovitus: söö üks kadakamari päevas ja püsid tervena. Samas ei tohiks kadakamarju tarvitada liiga palju ning nendega peab pidama ka pausi.

Kadakamarju ei tohiks aga üldse tarvitada ägedate neeruhaiguste, sooltepõletiku ja seedekulgla haavandite korral. Samuti ei sobi see rasedatele.

Kadakamarjade eeterlik õli on veel hinnatud lisand aroomisauna tegemisel ning kadakast valmistatakse vihtasid, mis ergutavad kogu organismi. Soovitatav on kadakavihta eelnevalt kindlasti kuumas vees leotada ning vihelda sellega palju õrnemalt kui mõne teise pehmema vihaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles