Neli õelat valet, mida kaalunumber sulle näitab

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PantherMedia / Scanpix

Kaalu peale astumine on alati natukene hirmuäratav. Kas kaal on muutunud? Kas muutus on halvemuse või paremuse poole? Isegi, kui sul ei ole plaanis kaalu langetada, siis mõned ootamatud lisakilod võivad sind selle peale mõtlema panna. 

Kaalunumber näitab, kas sa oled tervislik või on sul risk haigestuda, aga tegelikult ei anna see sulle kunagi kogu tõde. Vastupidi kaalunumber võib saata väga erinevaid signaale inimese tervise kohta, vahendab Self.

Siin on neli valet, mida kaal võib sulle näidata.

1. Sa oled üleöö kaalus juurde võtnud.

Oletame, et sa sööd suure õhtusöögi, mille peale järgmisel hommikul kaal näitab, et sa oled kaks kilo raskem kui enne. Tegelikult ei saa inimene nii kiiresti kaalus juurde võtta. See tuleb ilmselt veest, mida liigne naatrium kehas kinni hoiab. Lisaks võib selline olukord juhtuda menstruatsiooni ajal või kannatad sa parajasti kõhukinnisuse all, aga see ei tähenda, et sa oleksid reaalselt kaalus juurde võtnud.

2. KMI järgi oled sa liiga raske või liiga kerge

KMI on kehamassiindeks, mis näitab kaalu ja pikkuse suhet. Selle järgi saab anda mingeid üldisi hinnanguid inimese tervise kohta, kas tegemist on üle- või alakaaluga, aga KMI ei võta arvesse kehakoostist. KMI ei tee vahet, kas kaalu näol on tegemist lihaste või rasvaga. Samuti ei võta see arvesse inimese luustiku raskust ning seda, kuhu kehapiirkonda rasv on kogunenud. Näiteks kõhu ümber olev rasv võib viidata ainevahetusega seotud haigusetele.

3. Trenn ei anna tulemusi

Mõnikord on nii, et sa võtad juurde isegi, kui sa kaotad rasva, jääd peenemaks ja kasvatad lihasmassi. Lihas ei kaalu rohkem kui rasv, aga see on tihkem, mis tähendab, et seda mahub ühte kohta rohkem kui rasva. Inimene võib näha välja vormis ja saledam, aga ta kaal võib hoopis tõusta rasvapõletuse ja lihaste kasvu tagajärjel.

4. Su kaalunumber on väga oluline

Ei ole mõtet ennast iga päev kaaluda, sest tänu hormoonidele, menstruatsioonile, soolale, alkoholile ja näiteks lennukireisidele, muutub meie kaal iga päev natukene. Igapäevaselt on see ebavajalik teadmine, et su kaalunumber on muutunud. Sellest võib saada ebatervislik kinnisidee, mis võib tekitada ärevust ja stressi. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles